Mest undervärderade aktierna i Norden

Av de 43 nordiska aktier som bevakas av Morningstar anses 16 vara undervärderade och i ett av bolagen finns en potentiell uppsida på 81%.

Johanna Englundh 2024-04-16 | 9:20
Facebook Twitter LinkedIn

flaggor

De fyra mest undervärderade aktierna i norden

 

Av de 1 740 aktier som bevakas globalt av våra analytiker hör 43 hemma i Sverige, Finland, Danmark eller Norge. Dessa aktier har fått ett stjärnbetyg utifrån huruvida analytikern anser att aktien är över- eller undervärderad. De som anses undervärderade får ett stjärnbetyg mellan 4 och 5, medan övervärderade aktier får ett 1-stjärnigt betyg.

Våra analytiker granskar aktier med hjälp av måttet "pris/verkligt värde", på engelska "Price/Fair Value". Ett pris/verkligt värde på 1 betyder att företaget är så nära att vara verkligt värderat som det går, medan allt runt 2 betyder att det är dubbelt så mycket som det verkliga värdet (och därmed är aktien övervärderad).

Strax över en tredjedel av nordiska är undervärderade 

När man tittar igenom listan över nordiska aktier har majoriteten en P/FV under 1, bortsett för 15 aktier som har en värdering på 1 eller strax över. De aktier med högst värdering just nu, och som alltså anses vara övervärderade är Novo Nordisk (1,54), Wartsila (1,41), Epiroc (1,30) och Atlas Copco (1,28).

Morningstars betygssystem tar också hänsyn till en osäkerhetsjustering. Detta är känt som Fair Value Uncertainty-betyget, och det bedömer hur volatila vinster eller kassaflöden sannolikt kommer att vara under de kommande fem till tio åren. Detta är som ett "riskbetyg" för en aktie, och det finns alltid gott om risker när man pratar om aktier. Endast två av de nordiska aktierna får betyget "Low", Handelsbanken och Kone, medan Swedbank  är den enda med betyget "Very High". 

Om vi kollar på de aktier som för tillfället anses vara undervärderade enligt Morningstars analytiker kvalar 16 bolag in på listan:

De mest undervärderade aktierna i norden

 

På listan hittar vi sju svenska bolag, sex danska, två finska och ett norskt. Fyra av dessa bolag har fem stjärnor, och är således de mest undervärderade. Vi tar en närmare titt på de mest undervärderade bolagen nedan: 

A. P. Møller Maersk 

Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Ingen
Verkligt värde: 17 600 DKK
Osäkerhetsvärdering: Hög 

A.P. Møller-Maersk är ett transportbaserat företag som är noterat i Danmark. Under det senaste decenniet har företaget gjort väsentliga förändringar i sin struktur och inriktning och avyttrat tillgångar inom perifera områden som stormarknader, banker samt olja och gas. Verksamheten är nu nedbantad till fyra divisioner: Ocean, Logistics, Terminals och Towage. Företaget har aggressivt expanderat sin logistikverksamhet i ett försök att diversifiera sig bort från den tillgångstunga Ocean-verksamheten och dra nytta av den färdiga kundbas som följer med Ocean-verksamheten.

"Även om vi beundrar Maersks marknadsposition inom kärnverksamheterna Ocean och APM Terminals, där företaget är nummer ett respektive nummer två i världen, anser vi att dessa verksamheter ofta utsätts för betydande konkurrenstryck", skriver Morningstar-analytikern Michael Field. 

Sett till gårdagens stängningskurs på 9 684 danska kronor finns det en uppsida på cirka 81% jämfört med Fields uppskattning av verkligt värde.

Elekta B

Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Bred
Verkligt värde: 127 SEK
Osäkerhetsvärdering: Medel

Elekta utvecklar, tillverkar och distribuerar dosplaneringssystem för neurokirurgi och strålterapi, inklusive stereotaxisk strålkirurgi och brachyterapi. Alex Morozov, Morningstars chef för aktieanalys i Europa, noterar att ordertillväxten fortfarande är ojämn, men att de långsiktiga utsikterna fortfarande är attraktiva. 

"Efterfrågan på strålbehandling bör förbli god under det kommande decenniet. Elekta kommer att gynnas, men dess framgång beror på det fortsatta införandet av Unity samt dess förmåga att stå emot konkurrensen från Siemens Healthineers", skriver Morozov i en analys daterad till den 1 mars 2024. 

Sett till måndagens aktiekurs på cirka 77,85 kronor finns det en uppsida på drygt 61% jämfört med Morozows uppskattning av verkligt värde på 127 kronor.

Nokia

Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Ingen
Verkligt värde: 5,50 EUR
Osäkerhetsvärdering: Medel

Nokia är ett globalt bolag verksamma inom telekomsektorn. Bolaget erbjuder lösningar inom IP, bredband, digital hälsa och molnbaserade system. Morningstars aktieanalytiker Matthew Dolgin förklarar att uppskattningen av ett verkligt värde på 5,50 euro innebär en multipel av företagsvärde/EBITDA på 12 och en P/E-multipel på 28 på prognosen för 2024.

"Nokia har tappat en del marknadsandelar till Ericsson under de senaste åren, men bör ändå få medvind under de närmaste åren från den globala 5G-uppgraderingscykeln. Nokia gynnas också av att utrustning från Huawei och ZTE uttryckligen eller underförstått inte får säljas på många västmarknader, eftersom regeringarna överväger att förbjuda de kinesiska tillverkarna. Dessutom köper operatörer vanligtvis in utrustning från flera olika leverantörer, så Ericssons styrka behöver inte nödvändigtvis komma på Nokias bekostnad", resonerade Dolgin i en analys i slutet på januari.

Sett till måndagens aktiekurs på cirka 3,17 euro handlas aktien till en rabatt på 42% jämfört med Dolgins uppskattning av verkligt värde på 5,50 euro per aktie.

Ericsson

Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Ingen
Verkligt värde: 92 SEK
Osäkerhetsvärdering: Medium

Ericsson utvecklar mjukvara och IT-infrastrukturlösningar för mobil, bredband och molntjänster, samt tillhörande tekniska tjänster. Kunderna återfinns huvudsakligen inom E-handeln, informationsteknologi samt inom kommunikationsbranschen.

Vid inledningen av året sänkte Morningstars analytiker sin uppskattning av verkligt värde för Ericsson från 95 till 92 kronor, till följd av en mer dämpad prognos på kort sikt. 

"Vi räknar med en organisk försäljningstillväxt på i genomsnitt cirka 1% per år, men vi förväntar oss ojämnheter beroende på hur Ericssons kunder beställer och installerar utrustning för mobilnät. Vi förväntar oss en långsiktigt högre trend för operatörernas nätinvesteringar globalt och därmed för Ericssons försäljning av nätutrustning, men vi förväntar oss att den kommer att vara dämpad, särskilt eftersom vi tror att nordamerikanska operatörer, som utgör Ericssons geografi med högst intäkter, redan har passerat toppen av sina 5Ginvesteringar i operatörsnät. ", resonerade Morningstars analytiker Matthew Dolgin.

Ericsson handlades på måndagen till cirka 53,60 kronor, vilket ger en uppsida på drygt 72% sett till Dolgins uppskattning av verkligt värde på 92 kronor.

 

Håll dig uppdaterad med de senaste aktieanalyserna

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
A. P. Moller Maersk A/S Class A11 110,00 DKK1,18
A. P. Moller Maersk A/S Class B11 530,00 DKK1,95Rating
Elekta AB Class B87,35 SEK0,46Rating
Nokia Oyj3,63 EUR-0,44Rating
Telefonaktiebolaget L M Ericsson Class B64,12 SEK0,28Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar