Rusning på Stockholmsbörsen: aktierna som tagit täten

Stockholmsbörsen rusade in i en tjurmarknad i fredags och här är aktierna som varit draglok i börsuppgången. 

Johanna Englundh 2023-12-18 | 11:14
Facebook Twitter LinkedIn

 tjur wall street

I fredags gick Stockholmsbörsens breda index OMXSPI in i en tjurmarknad under ett tag, vilket innebär att indexet hade stigit 20% sedan bottennivån den 26 december. Sedan dess har börsen backat något, och under måndagsmorgonen handlades indexet kring 895 punkter. Det innebär att OMXSPI stigit 19,8% sedan botten. Vid stängning på fredagseftermiddagen låg även utvecklingen för Morningstar Sweden på +19% sedan dess botten i oktober. 

Trots att den vanliga tumregeln om en uppgång på 20% för att klassas som en tjurmarknad nu inte längre gäller för Stockholmsbörsen så ska vi kika närmare på exakt vilka aktier som bidragit till den branta uppgången. 

Rusning på Stockholmsbörsen inför det nya året

 

 

Morningstar Sweden mäter utvecklingen av Sveriges aktiemarknader och inkluderar de översta 97% av aktierna efter börsvärde. Totalt hade indexet 174 aktieinnehav, per den 30 november 2023. 

Här nedan listas samtliga tolv aktier som haft en uppgång på över 50% de senaste två månaderna: 

Aktierna som stigit mest på Stockholmsbörsen 

I topp, med en uppgång på nästan 90%, hittar vi medicinteknikbolaget AddLife. I sin tredje kvartalsrapport redovisade bolaget en organisk tillväxt på 10%. Det har dock varit ett turbulent år för aktiekursen, som både stigit och fallit kraftigt flertalet gånger. Sedan årsskiftet summeras uppgången till +5,1% men för den som investerade i aktien för tre år sedan är utvecklingen fortfarande på minus. 

Även djurhälsobolaget Swedencare kom med en positiv rapport för det tredje kvartalet, och redovisade en omsättningsökning på 25%. Aktien är upp 79% senaste två månaderna, och har rusat nästan 100% sedan årsskiftet. Men även här är utvecklingen de senaste tre åren negativ. 

Bland vinnarna hittar vi flera hälsovårdsbolag, men även industribolag och fastighetsbolag. Aktien som fortfarande ligger på mest minus sedan årsskiftet, trots den senaste kursuppgången, är fastighetsbolaget SBB. 

Majoriteten av alla aktier i indexet har stigit de senaste två månaderna, men det finns en handfull aktier som backat över 10%. Dessa hittar du här: 

Aktierna som rasat mest på Stockholmsbörsen 

 

Bland de som haft det tuffare sticker Viaplay group ut mest. Aktien har totalt kollapsat den senaste tiden, med en negativ utveckling på 83% senaste två månaderna och hela -97,2% sedan årsskiftet. Den som har hängt med i nyhetsflödet vet att bolaget har omgetts av negativa nyheter. I juni i år sänkte bolaget sin guidning för 2023 och utsedde en ny vd, därefter fortsatte aktiens kurs söderut med rapporter som lämnade marknaden besviken och besked om emission. I en intervju med Aktiespararna sa vd Jørgen Madsen Lindemann att företagets existens står på spel och att de "gör allt för att undvika konkurs". 

Utöver Viaplay hittar vi även Hexatronic i listan, med en nedgång på nästan 40% de senaste två månaderna. Det har vart stormigt även kring fiberkabelbolaget den senaste tiden, med flera branta nedgångar. Bland annat har det diskuterats kring bolagets exklusiva analytikermöten, något som Di:s Ulf Petersson menar måste utredas av Nasdaq då det kan vara ett brott mot Stockholmsbörsens regler för informationsgivning. Sedan rapporterade bolaget en lägre vinst i tredje kvartalet än vad vinstvarningen som släpptes tidigare hade antytt. I slutet på november kom nästa vinstvarning

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar