Rusta rusar efter första rapporten som noterat bolag

Lågpriskedjan Rusta har släppt sin första rapport som noterat bolag. Omsättningen ökade och det gjorde även vinsten. Vid börsöppning steg aktien 14%.

Finwire 2023-12-20 | 8:33
Facebook Twitter LinkedIn

rusta

Rapporten avser det brutna räkenskapsårets andra kvartal, augusti-oktober.

”Rusta stärker sin position som en ledare på den nordiska lågprismarknaden. Tillväxten accelererar i kvartalet, och är resultatet av en tydlig lågprisposition på ett brett sortiment av artiklar som kunderna prioriterar”, säger vd Göran Westerberg i rapporten.

Omsättningen steg 14,4 procent till 2 642 miljoner kronor (2 309). Jämförbar tillväxt var 10,8 procent (5,7). Under kvartalet öppnades tre nya varuhus, ned från fyra under motsvarande period i fjol. Efter kvartalet har bolaget öppnat ytterligare tre butiker, två stycken i Norge och en i Tyskland. Mottagandet har varit bra.

Den svenska marknaden växte med 11,2 procent (6,6), Norge 13,8 procent (7,0) och övriga världen 18,1 procent (21,6). De utländska marknadernas tillväxt är justerade för valuta.

Bruttoresultatet blev 1 153 miljoner kronor (942), med en bruttomarginal på 43,6 procent (40,8).

Kvartalet präglas av en fortsatt kraftig tillväxt avseende försäljning av förbrukningsvaror och heminredning, uppger Rusta. Minskade fraktkostnader samt en optimerad prissättning stärker bruttomarginalen under kvartalet jämfört mot föregående år.

Ebita-resultatet uppgick till 141 miljoner kronor (66), med en ebita-marginal på 5,3 procent (2,9).

Rörelseresultatet blev 139 miljoner kronor (64). Rörelsemarginalen var 5,3 procent (2,8).

Resultatet efter skatt blev 69 miljoner kronor (14).

"Under den senare delen av kvartalet såg vi också en stark start på julförsäljningen, vilket är en viktig säsong för Rusta och som ofta driver extra kundtillströmning till varuhusen. Den starka starten är en bra signal inför den viktiga julsäsongen", uppger Westerberg.

Rusta-chefen siktar på att leverera på företagets finansiella mål.

"Vi fortsätter växa och förbättra vår lönsamhet, i skrivande stund har vi öppnat sju varuhus under räkenskapsåret, utspridda på samtliga marknader. Vi är fortsatt optimistiska kring framtiden och att leverera på våra finansiella mål", skriver han i rapporten.

Ta del av fler rapportkommentarer

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar