10 populäraste fonderna 2023

Branschfonder och globalfonder hittas bland de mest sökta fonderna 2023. Majoriteten av fonderna får höga betyg av Morningstar. 

Johanna Englundh 2023-12-29 | 10:40
Facebook Twitter LinkedIn

 top 10

Tidigare i december släppte Google sin statistik över söktrender under året som gått. Nyheterna som intresserade mest i Sverige var Kriget i Israel och Gaza, elstödet och olyckan på Gröna Lund. Den vanligaste frågan vi ställde oss var "Hur mycket får jag i elstöd?".

Ganska talande sökningar för 2023. Men hur har det sett ut på Morningstar.se? I denna genomgång kommer vi visa de mest populära fondsökningarna på vår hemsida. Innan vi går in på de faktiska fonderna, låt oss dock titta på hur populariteten i sig kan påverka kurserna.

Mina kollegor Paul Kaplan, Thomas Idzorek och James Xiong skrev tillsammans med Yales Roger Ibbotson en bok som heter Popularity: A Bridge Between Classical and Behavioral Finance, där de säger: "Vi tror att de flesta av de mest kända marknadspremierna och anomalierna kan förklaras av ett intuitivt och naturligt förekommande (socialt eller beteendemässigt) fenomen som observeras i otaliga miljöer: popularitet." Enkelt uttryckt är investerare villiga att betala mer för värdepapper med populära egenskaper och mindre för värdepapper med impopulära egenskaper.

10 mest populära fonderna i Sverige 2023

Med det sagt, låt oss ta en titt på de mest sökta fonderna. Hela åtta av de tio fonderna har ett medaljbetyg från Morningstar, och fyra av dessa har fått det högsta betyget: guld. En av fonderna har fått ett neutralt betyg. 

Mest sökta fonderna 2023

Teknikfond i topp 

Med tanke på rallyt i de stora amerikanska teknikjättarna under året är det föga förvånande att vi hittar en teknikfond i topp på årets lista. Swedbank Robur Technology är också den fond som har den absolut högsta avkastningen, både under 2023 och de senaste tre och fem åren. Bara under 2023 har fonden rusat hela 50%. Bland de fem största innehaven hittar vi jättar som Microsoft, Broadcom, Nvidia och Taiwan Semiconductor Manufacturing.  

Anmärkningsvärt är att den största fonden i Sverige inte intar förstaplatsen i år. AP7 Aktiefond kommer i stället på en tredjeplats. Fonden är en av fonderna i förvalsalternativet i premiepensionen (AP7 Såfa). Upp till och med 55 års ålder består förvalet av 100% AP7 Aktiefond, därefter minskar andelen successivt och AP7 Räntefond tar mer och mer plats i portföljsammansättningen. 

Global- och branschfonder populära

Hälften av de mest sökta fonderna under året är branschfonder. Dessa fonder erbjuder vanligtvis en smalare exponering än de bredare globala eller landspecifika aktiefonderna. Teknik och energi är branscher som intresserat investerare under året. Just teknikfonder har varit populära under en längre tid, men även erbjudit investerare en volatil resa. Samtidigt befinner vi oss i en värld där den tekniska utvecklingen troligtvis inte kommer stanna av, utan snarare accelerera. Det gäller bara att skilja agnarna från vetet. 

Samtliga branschfonder är aktivt förvaltade fonder och har en något högre årlig avgift än genomsnittet i Sverige. Förutom Spiltan Aktiefond Investmentbolag som ligger betydligt lägre med sin årliga avgift på 0,20%. 

Fyra av de tio mest sökta fonderna är å andra sidan globalfonder. Just globalfonder är en av svenskarnas absoluta favorit aktiefondkategori, och flera av de mest sökta globalfonderna har en riktigt låg avgift. 

Flera högt rankade fonder i topplistan 

Tidigare i år introducerade Morningstar ett nytt medaljbetyg för fonder, som kombinerade de tidigare betygen Morningstar Analyst Rating och Morningstar Quantitative Rating. De fonder som tilldelas ett medaljbetyg kan antingen få guld, silver eller brons. Därefter kommer betygen neutral och negativ.

Bland de mest sökta fonderna har fyra det högsta betyget, guld. Det är Länsförsäkringar Global Index, AP7 Aktiefond, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och AMF Aktiefond Global.  Majoriteten av fonderna har dock ett medaljbetyg överlag, vilket indikerar att Morningstar tror att fonden har en chans att i framtiden slå sitt kategoriindex, efter avgifter. 

Hela åtta av de tio fonderna har även fyra eller fem stjärnor. Fem stjärnor går till de 10% fonder i kategorin som riskjusterat har lyckats bäst jämfört med övriga i samma Morningstar kategori de senaste 3, 5 och 10 åren. De efterföljande 22,5% får fyra stjärnor. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar