Något högre inflation än väntat i USA visar att framstegen är långsamma

Marknaden förväntar sig fortfarande att Fed kommer sänka räntorna, trots att inflationen kom in något högre än väntat i december. 

Sarah Hansen 2024-01-12 | 12:06
Facebook Twitter LinkedIn

usa inflation

Långsamma framsteg för den amerikanska inflationen fortsätter, även när det övergripande pristrycket tickade upp i december, avslöjar den senaste konsumentprisindexrapporten.

Bureau of Labor Statistics rapporterade att KPI steg 3,4% på årsbasis och 0,3% på månadsbasis i december. Den årliga siffran var högre än novembers läsning och ekonomernas förväntningar på 3,2%. Mer än hälften av de månatliga uppgångarna drevs av ökade kostnader för boende.

Trots läsningen förväntas Federal Reserve sänka räntorna under 2024, potentiellt så snart som i sitt politiska möte i mars.

"Dagens rapport visar att kärninflationen i princip håller sig stabil, vilket borde göra det möjligt för Fed att sänka i mars", säger Preston Caldwell, amerikansk chefsekonom på Morningstar. Han noterar att på en tremånaders årsbasis kom inflationen in på 1,8% i december, dämpat av ett kraftigt fall i energipriserna.

Kärn-KPI, som exkluderar volatila livsmedels- och energipriser, steg 3,9% på årsbasis och 0,3% på månadsbasis i december. Båda värdena var något högre än ekonomer förväntade sig, även om den årliga kärninflationen nu har sjunkit under 4% för första gången sedan maj.

Den totala inflationen föll kraftigt under 2023, från 6,4% på årsbasis i januari till lite mer än hälften så mycket i december. Torsdagens data understryker att framstegen i Feds inflationsbekämpning kan vara lite långsammare och hackigare under sin så kallade "last mile" än för ett år sedan.

KPI vs Kärn-KPI

 

Data as of December 31, 2023. Source: Bureau of Labor Statistics

Nyckeltal från KPI-rapporten

- KPI klättrade 0,3% för månaden efter att ha stigit 0,1% i november
- Kärn-KPI klättrade med 0,3% efter att ha stigit med samma siffra i november
- KPI ökade med 3,4% från år till år efter att ha stigit med 3,1% föregående månad
- Kärn-KPI steg med 3,9% från nivåerna för ett år sedan efter att ha ökat med 4,0% i november

Caldwell tillägger att kärninflationen, som har visat sig klibbigare, också har varit relativt stabil under de senaste tre månaderna. Kärnpriserna steg med 3,3 % på tremånaders årsbasis i december, säger han, jämfört med 3,4 % i november.

Konsumentprisindex

 

Data as of December 31, 2023. Source: Bureau of Labor Statistics

Stigande boendekostnader håller i sig

Mycket av den senaste tidens klibbighet i kärninflationen beror på höga priser på boende, som inkluderar hyrespriser och ägarens motsvarande boendekostnader. "Inflationen för shelters (bostäder) fortsätter att hålla sig varm", enligt Caldwell, och nådde 5,1% på tre månaders årsbasis i december. Exklusive kategorin boendekostnader skulle kärninflationen ha varit bara 2% förra månaden.

Generellt sett tenderar mått på bostadskostnader att dyka upp i inflationsdata med en fördröjning. Ekonomer förväntar sig allmänt att inflationen för boendekostnader kommer att falla under de kommande månaderna eftersom uppgifterna kommer ikapp med pågående nedgångar i hyrespriserna.

"Kärninflationen kommer att återgå till det normala om inflationen i boendekostnader avtar, vilket borde vara runt hörnet", säger Caldwell, även om han noterar att "den exakta tidpunkten är osäker."

Ändring för valda KPI-komponenter

 

Data as of December 31, 2023. Source: Bureau of Labor Statistics

När kommer Fed att sänka räntorna?

Fed har signalerat till marknaderna att de har nått slutet av sin räntehöjningscykel. Nu blickar investerare framåt mot räntesänkningar och försöker avgöra när och hur ofta de kommer. Prognoser från centralbanker vid deras senaste möte föreslog totalt tre sänkningar under 2024, men investerare på obligationsmarknaden förväntar sig minst fem, enligt CME FedWatch Tool.

Fed förväntas allmänt lämna räntorna på det nuvarande målintervallet på 5,25%-5,50% vid mötet senare denna månad. Vissa strateger förväntar sig räntesänkningar så snart som i mars, och obligationsmarknaden håller med. Andra tror att sänkningarna är mer sannolika under andra halvåret.

Caldwell är i marslägret och tillägger att PCE-inflationen – ett separat mått på pristillväxt som Fed föredrar – har sjunkit till 1,9% på årsbasis under de senaste sex månaderna, under centralbankens mål på 2%.

Den sunda PCE-läsningen betyder att trots torsdagens hetare inflation än väntat, tror Caldwell att Fed sannolikt kommer att sänka räntorna i mars. "Marknaderna verkar överensstämma med vår bedömning", säger han, "med ungefär två tredjedelars sannolikhet för en sänkningar i mars."

Som alltid kan dessa förväntningar förändras beroende på ekonomiska data under de kommande veckorna och månaderna.

Förväntningar för Fed-mötet i mars 2024

 

Data as of Jan 11, 2024 CME FedWatch Tool

Håll koll på en globala marknaden

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar