Svensk inflation närmar sig inflationsmålet

Inflationstakten i Sverige, mätt som KPIF, bromsade in i december till 2,3%. Analytikerna hade dock väntat sig 2,1%, enligt Infront. Det är den lägsta inflationstakten sedan i juli 2021 och nära Riksbankens mål.

Johanna Englundh 2024-01-15 | 8:29
Facebook Twitter LinkedIn

 sverige

Inflationstakten enligt KPI var 4,4% i december 2023, en nedgång från november då den var 5,8%. Månadsförändringen från november till december var 0,7% enligt KPI. Inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) var 2,3% i december.

"Inflationen enligt KPIF sjönk från 3,6 till 2,3 procent, vilket är den lägsta noteringen sedan juli 2021. Inflationstakten sjunker främst för att elpriserna var betydligt lägre än i december 2022", säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Stigande räntekostnader för hushållens bolån bidrog med 2,3 procentenheter till inflationstakten enligt KPI. Samtidigt har elpriserna minskat med 38,9% de senaste 12 månaderna, trots att de ökade något från november till december. 

Riksbanken använder måttet KPIF, där ränteeffekter är borträknade. Deras mål är att ligga på 2%. Det innebär att vi nu är nära inflationsmålet, och en del spår räntesänkningar redan i mars. 

"Inflationen faller inte riktigt lika mycket som väntat, och orsaken till fallet är främst lägre elpriser. Dessutom kan viss rekyl komma i januari. Dock - nästa steg är räntesänkning. Kan komma i mars", skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt på X. 

SEB:s chefsekonom Jens Magnusson är dock inte lika optimistisk. 

"Det fortsätter år rätt håll, men aningen långsammare. Det är ingen fortsättning i raden av positiva utfall", säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson till TT och tillägger att tidiga gissningar på en räntesänkning reda i mars troligtvis inte gäller. Han tror i stället på en första räntesänkning senare i vår eller kring försommar. 

Nästa räntebesked från Riksbanken väntas den 1 februari. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar