Är det möjligt att investera i unika EFT:er

Det finns en hel värld av nischfonder där ute, men om det betyder att du bör investera i dem är en annan fråga

Sunniva Kolostyak 2024-03-06 | 9:00
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar generic image

Världen kan vara konstig och underbar, och detsamma gäller i stort sett även för investeringar. I världen av börshandlade fonder (ETF) kan du i stort sett hitta en fond för vilket tema du än kan komma på.

Om du någonsin läst vår månatliga sammanfattning av de bästa och sämsta presterande ETF:erna kommer du att känna till några av de mer unika strategierna där ute – till exempel, bland de 10 bästa resultaten för 2023, hittar vi blockchain, bitcoin och metaversen som leder på avkastning. Längst ner finns produkter fokuserade på laddningsinfrastruktur och väteaktier, och råvaror som rodium och palladium.

Unika ETF-lanseringar lockar ofta också en hel del uppmärksamhet i media. Till exempel lanserade Rize Europas första ETF för djurvård 2022 – men stängde sedan i november förra året. För bara några dagar sedan lanserade HANetf och Sprott Asset Management Europas första junior uranium miners ETF.

Att investera i dina intressen och stödja unika idéer kan helt klart göra investeringar mer intressanta, men våra analytiker varnar - det kan vara bra att vara försiktig.

Enligt en Morningstar-rapport från senioranalytiker Kenneth Lamont och forskningschef Matias Möttölä visar köp- och säljvanor kopplade till tematiska fonder att investerare ofta förlorar pengar på grund av problem med att tajma köp och försäljningar. Under en femårsperiod förlorade de faktiskt mer än två tredjedelar av den totala avkastningen på grund av dåligt tajmade köp och sälj, en avsevärd värdeförstöring.

Detta gap är ännu större när man uteslutande tittar på ETF:er. I det mest dramatiska exemplet har ETF:er med Technology and Physical World-tema ett "investeringsgap" 500-600 baspunkter högre än sina traditionella fonder.

Lamont och Möttölä förklarar: ”Detta speglar skillnaderna i exponeringen som erbjuds av de två fordonen. Tematiska ETF:er, som kan handlas på en börs under hela dagen och tenderar att investera i mer fokuserade korgar av aktier, är ofta gynnade som verktyg för att göra taktiska satsningar och kan locka till sig stora flöden. ETF:ers större koncentration resulterar också i högre nivåer av volatilitet."

Vilka ETF:er finns där ute?

Detta väcker frågor om hur investeringsbara nischade ETF:er är och hur mycket analys som behövs för att fatta välgrundade beslut. Men vi har gjort en del av arbetet åt dig och samlat en lista över ETF:er tillgängliga för försäljning i Europa med Morningstar Medalist Ratings of Gold – med andra ord, ETF:erna Morningstars analytiker tror mest på.

Alla dessa 21 ETF:er har handelshistorik längre än ett kalenderår, men endast nio har varit verksamma i över tre år, och endast en (L&G Ecommerce Logistics ETF (ECOM)) har över fem års handelshistorik. Detta är ingen stor överraskning – de flesta tematiska fonder lanserades efter 2017, när det tematiska fondekosystemet började blomstra.

Lamont påpekar att om du funderar på att investera i tematiska ETF:er krävs ännu mer efterforskning än normalt.

"Förbli skeptisk. Investerare bör se bortom en övertygande berättelse när de bedömer dessa fonder. Förstå hur fonden spårar sitt valda tema, är det värt den extra avgiften? Avgörande är att förstå att dessa fonder kan ge överdriven avkastning, men detta kommer med betydande risk och att de bara bör utgöra en liten del av en portfölj.”

Hur väljer jag en tematisk ETF?

Så hur ska du bedriva din analys? Som med andra ETF:er kan låga avgifter, en erfaren ledningsgrupp och en pålitlig organisation öka chanserna att uppnå långsiktig investeringsframgång. Men för tematiska fonder har Morningstar utvecklat ett tredelat ramverk för att göra det möjligt för investerare att förstå hur de ska bedöma och fatta välgrundade beslut om dessa unika produkter.

Analysera temat
Ett robust tema bör vara logiskt, med ett övertygande narrativ och en sammanhängande och övertygande tillväxthistoria – med data för att backa upp det. Dessutom måste temat vara tillräckligt löst för att kunna anpassas i takt med att teman utvecklas över tiden, men inte så löst att det blir för likt bredare aktiestrategier. Och naturligtvis måste investerare förstå de viktigaste drivkrafterna för risk och avkastning som är inbäddade i temat.

Genomförande
Hur väl ens ETF följer sitt tema är viktigt, och varje fond har olika tillvägagångssätt – från strategier med hög övertygelse till breda portföljer med temaexponeringsaktier. Det är därför viktigt att bedöma vilken lösning som är lämpligast. Dessutom kan ett tema i vissa fall vara svårt att fånga och kapitalisera på eftersom det ofta finns få företag som representerar rena spel på ett givet tema (och särskilt via börsnoterade aktier). Och när ett företag förväntas få betydande intäkter från sin exponering för ett tema, finns det ingen garanti för att detta kommer att resultera i vinst.

Timing

Som nämnts kan tajming visa sig vara avgörande med tematiska ETF:er. Tillväxtpotential kanske inte är värt det till vilket pris som helst. Investerare måste fråga sig själva: har tillväxtpotentialen för temat redan prisats in i aktiekurserna? Om inte, varför inte?

Tillgång till ett tema tidigt kan vara knepig – det tar tid för fondbolag att upptäcka ett tema, och ytterligare tid att få ut en produkt på marknaden. När en investerare har hört talas om temat och det finns fonder redo att spåra det, kan den största delen av tillväxtpotentialen redan vara prissatt till portföljbolagen.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
ETF
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sunniva Kolostyak  är datajournalist för Morningstar UK

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar