Bitcoin-halveringen är här: Vad betyder det för investerare?

Den fjärde halveringen i bitcoins historia har ägt rum. Varför är det viktigt och hur kommer det att påverka värdet på kryptovalutan?

Valerio Baselli 2024-04-23 | 8:45
Facebook Twitter LinkedIn

Bitcoin symbol engulfed in flames

Efter att priset på bitcoin slagit rekord i år har den senaste halveringen följts noga av investerare.

Den efterlängtade halveringen av bitcoin, en händelse som inträffar ungefär vart fjärde år, har nu ägt rum. Detta var den fjärde i bitcoins historia och innebär att utvinnarnas belöning, efter godkännandet av nya block som läggs till i blockkedjan, kommer att halveras. Detta kommer att minska frekvensen av nya BTC som injiceras i systemet, eftersom den totala mängden minade bitcoin närmar sig det maximala tröskelvärdet på 21 miljoner cirkulerande enheter.

Vad hände efter tidigare halveringar

Den första halveringen ägde rum den 28 november 2012, efter att de första 210 000 blocken hade dragits. Vid det tillfället sänktes belöningen till 25 mynt per nytt block. Efter ytterligare 210 000 block sjönk belöningen till 12,5 Bitcoins den 9 juli 2016 och till 6,25 den 12 maj 2020. Med den kommande halveringen kommer den att falla från 6,25 till 3,125 BTC. Detta fortsätter fram till 2140, då alla 21 miljoner tokens kommer att vara i omlopp efter den sista halveringen.

Genom att minska belöningen för att skapa nya block på blockkedjan - en dyr process som kräver energihungriga datorer - minskar teoretiskt sett incitamentet att producera nya bitcoins. Halvering har därför historiskt sett utlöst utbudschocker som i sin tur har genererat större intresse och spekulation inom kryptosamfundet.

Generellt sett verkar halvering ha utlöst prisökningar tidigare. Enligt forskning från kryptoskattekonsulten CoinLedger ökade värdet på BTC med 51% respektive 83% under de sex månader som följde på de två senaste halveringarna. Naturligtvis var värdet på bitcoin på den tiden långt ifrån vad det är idag: Vid halveringen 2016 var en BTC värd 650 dollar och 2020 8 572 dollar.

Varför denna halvering kan vara annorlunda

Den nuvarande marknadsdynamiken där halveringen kommer att äga rum är unik i kryptovalutans historia, vilket föranleder en omvärdering av dess potentiella effekter, enligt en studie som publicerades förra veckan av forskargruppen för 21Shares, den första emittenten av ETP på krypto i Europa.

Forskarna sa att den fyraåriga halveringseffekten gradvis minskade över tiden, med varje successiv händelse som ledde till en minskning av tillväxttakten i värdet på bitcoin. Till exempel ökade BTC med cirka 5,500% under de fyra åren efter den första halveringen, med cirka 1,250% i cykeln efter den andra halveringen och med cirka 700% i den nuvarande cykeln. Detta tyder på en ökande mognad på marknaden.

Dessutom ligger bitcoin för närvarande nära sin högsta notering någonsin, medan den under tidigare halveringar har handlats 40-50% under tidigare högsta noteringar.

Vad halvering innebär för bitcoin-ETF:er

En joker i den nuvarande cykeln har varit lanseringen av börshandlade produkter för kryptovalutor. "BTC spot ETF:er visade svindlande handelsvolymer och signalerade betydande intresse från traditionella investerare genom att nå en ny heltidshöjd på över 1 miljard dollar i inflöden på en enda dag den 13 mars 2024", säger 21Shares. 

Slutligen hävdar studiens författare att inträdet av institutionella aktörer förändrar de övergripande "vanorna" hos bitcoin-investerare, med långsiktiga innehavare som blir allt viktigare och mängden Bitcoin som hålls på börser på en femårig låg nivå.

"Om denna trend skulle bestå skulle Bitcoins utbud bli alltmer illikvid, vilket skulle skapa förutsättningar för en utbudsskvis och därmed en potentiell kraftig prisökning", säger analytikerna.

21Shares har, föga förvånande, en optimistisk inställning till bitcoin. Vad som verkar säkert är dock att den nuvarande dynamiken mellan utbud och efterfrågan skiljer sig mycket från det förflutna.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar