Glöm GRANOLAS eller The Magnificent 7, den här fonden letar efter sköldpaddor

Alistair Wittet, förvaltare av Comgest Growth European Compounders, säger att hemligheten bakom hans femstjärniga strategi är att upptäcka de långsamma vinnarna.

Ollie Smith 2024-03-26 | 16:11
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

OS: Långsamt och säkert vinner man loppet, sägs det. Det finns faktiskt en fondförvaltare där ute som letar efter sköldpaddor snarare än harar. Alistair Wittet är förvaltare av den 5-stjärniga Comgest Growth European Compounders Fund. Han ansluter till mig nu.

Alistair, tack för din tid. Kan du bara gå igenom exakt vad vi menar med sköldpaddor och harar?

AW: Ja. Det vi talar om är företag som kan leverera en stadig tillväxt år ut och år in. Jag tror att det är det som verkligen skiljer en sköldpadda från en hare. Det här är alltså företag som kanske levererar en medelhög till hög ensiffrig vinsttillväxt, men de gör det även i svåra tider, så företag som kan växa även under en lågkonjunktur, företag som kunde växa även genom COVID. Och dessa företag, om du lägger till sammansättningen av all denna tillväxt, levererar i slutändan i många fall mer tillväxt än de spännande företag som accelererar under några år och sedan har en stor återställning under svåra tider.

OS: Visst. Och jag är säker på att du är glad att höra att du inte är i studion med oss idag för en grillning om prestanda. Avkastningen på din fond har varit bra. Vilka är de företag som bidrar till det? Vilka är exemplen på sköldpaddorna, så att säga?

AW: Ja, det finns några stycken. Jag menar, om vi tittar på mycket långa tidsperioder så är ett företag som Nestlé en klassisk sköldpadda. Det är inte så sexigt. Folk pratar inte om det så ofta. Men det är en verksamhet som, låt oss säga, under de senaste 20 åren har levererat en stadig genomsnittlig vinsttillväxt på 6% per år. Och den kompletterar den tillväxten, och detta är det fina med sköldpaddor är att de genererar enorma mängder kontanter, och de kan komplettera den tillväxten med vissa förvärv i vissa fall eller genom att köpa tillbaka sina aktier eller genom att betala en generös utdelning. Och i Nestlés fall har den 6-procentiga vinsttillväxten omvandlats till en tvåsiffrig vinst per aktie plus utdelningstillväxt eller totalavkastning, om man så vill, för aktieägarna. Så det är ett exempel på den typ av företag som vi letar efter.

OS: Och finns det några andra exempel på detta i portföljen som har varit särskilt givande?

AW: Absolut. Jag menar, på senare tid har RELX haft en mycket stark utveckling. Och det här är verkligen den heliga graalen för oss som investerare, de företag som kan växa i en stadig takt men sedan även gå igenom perioder av acceleration. RELX är ett klassiskt exempel på ett företag som har accelererat när de har fortsatt att bättre paketera de data de har och sälja dessa data bättre. Och så har de gått igenom en flerårig acceleration av tillväxten och det har naturligtvis åtföljts av en omvärdering av aktierna.

OS: Och slutligen, jag förstår att du har en relativt intressant teknik för att kategorisera effekterna av AI på de företag som du investerar i. Kan du berätta lite mer om det?

AW: Ja. Vi försöker att inte vara för smarta när det gäller detta. Det här är en framväxande teknik, och vi måste vara ödmjuka när det gäller teknikens effekter. Men vad vi kan göra är att kategorisera portföljen i tre mycket breda kategorier, där den första kategorin är de verksamheter som vi tror kommer att påverkas minst. Det är de företag som säljer produkter, Hermès-väskor, Louis Vuitton-väskor eller flaskor med whisky eller cognac, i Pernod Ricards fall. Det är alltså dessa verksamheter som vi tror kommer att påverkas minst. Det kommer att bli en viss påverkan, men den kommer förmodligen att vara ganska minimal, och det utgör ungefär två tredjedelar av portföljen.

Sedan har vi en tredjedel av portföljen där vi tror att det antingen kommer att bli en ganska tydlig positiv påverkan, eller där vi tror att påverkan är mindre tydlig, och därför måste vi vara ganska vaksamma. Så var ser vi en positiv inverkan? Företag som ASML eller Accenture kommer att gynnas av övergången till AI eftersom de levererar antingen tjänster eller produkter till sina kunder inom detta område. Och sedan finns det företag där det är mindre tydligt. Och det är företag inom mjukvaruområdet, eller rentav inom dataområdet, där AI kan vara ett hot. Det kan också vara en möjlighet. Och jag nämnde RELX tidigare. För närvarande visar det sig vara en möjlighet för RELX. Men det är bara ett område där vi tror att vi måste vara lite mer vaksamma. Så det är de tre hinkarna vi har.

OS: Intressant. Tack så mycket för det. För mer information om aktieinvesteringar och liknelser för moderna investerare, kolla in någon av våra internationella redaktionella webbplatser. Tills nästa gång har jag varit Ollie Smith för Morningstar.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Ollie Smith  is editor of Morningstar UK

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar