Förslaget om sänkt ISK-skatt får kritik

Två instanser har nu fått tycka till om Tidö-partiernas förslag om att göra de första 300 000 kronorna på ISK-kontot och kapitalförsäkringar skattefria.

Finwire 2024-04-15 | 8:31
Facebook Twitter LinkedIn

illustration pengar staplade

Under remissrundan har Ekonomistyrningsverket (ESV) och Konjunkturinstitutet (KI) fått tycka till om frågan. Dessa två instanser menar att det blir en skatterabatt för den som redan har kapital. Hälften av spararna har nämligen under 74 000 kronor på sitt ISK-konto.

”Om man ska locka fler att spara är det ganska svårt att förstå varför regeringen sätter gränsen vid 300.000. De som redan sparar mycket får en ganska stor skattesänkning”, säger Sebastian Escobar-Jansson som föredragit remissvaret på KI, till nyhetsbyrån TT.

ESV menar samma sak. KI menar också att det är troligt att familjer kommer att skatteplanera genom att fördela kapitalet på olika personer i hushållet och på så vis undvika skatt.

Förslaget förväntas bli verklighet under nästa år. Bedömningen är att det kommer att kosta 7 miljarder kronor. ESV och KI menar dock att det bli dyrare.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar