Apples rapport: iPhone-tillväxtprognoser driver förändring av verkligt värde

Vi förväntar oss ett bättre 2025 för Apple-aktien när iPhone 16 lanseras med generativ AI-funktionalitet

Dan Romanoff 2024-05-03 | 12:28
Facebook Twitter LinkedIn

Apple Vision Pro

Apple (AAPL) släppte sin kvartalsrapport den 2 maj, den senaste av Magnificent Seven-aktierna som publicerade Q1-siffror. Här är vad vår analytiker tyckte om uppdateringen.

Vi höjer vår uppskattning av verkligt värde för Apple till 170 USD per aktie från 160 USD, till följd av högre förväntningar på iPhone- och serviceintäkter på medellång sikt. Apples resultat för mars-kvartalet var i linje med vår modell, även om guidningen för juni-kvartalet var under våra rosiga förväntningar. Vi förväntar oss ett svagt räkenskapsår 2024 för Apple, drivet av motvind för iPhone-intäkterna i Kina och långsammare iPhone-uppdateringar globalt.

Vi höjde dock vår prognos för iPhone-intäktstillväxten under räkenskapsåret 2025 i väntan på en starkare uppdateringscykel för iPhone 16 hösten 2024 (Apples första räkenskapskvartal.) Vi förväntar oss att Apples produktmeddelanden om generativ artificiell intelligens i år kommer att driva förbättrad tillväxt nästa år. Aktierna steg efter börsens stängning i linje med vår värderingshöjning, vilket vi tillskriver lägre iPhone-nedsida från Kina än investerare kan ha fruktat. Aktierna ser rättvist värderade ut i vår mening.

Morningstarbetyg för Apple

• Uppskattning av verkligt värde: $170
• Morningstars betyg: 3 stjärnor
• Morningstar Ekonomisk Moat Rating: Bred
• Morningstars osäkerhetsbetyg: Medelhög

iPhone-intäkterna är svaga

Intäkterna för mars-kvartalet minskade med 4% jämfört med året innan till 90,8 miljarder dollar, i linje med vår modell. IPhone-intäkterna är Apples främsta drivkraft och de sjönk med 10% jämfört med föregående år. Jämförelsen mellan åren påverkades av intäkter på 5 miljarder dollar förra året, som sköts in i marskvartalet på grund av leveransbegränsningar under decemberkvartalet. Justerat för detta var iPhone och de totala Apple-intäkterna närmare oförändrade jämfört med föregående år. Vi ser fortfarande de nuvarande intäktsnivåerna för iPhone som svaga, med mer inhemsk konkurrens i Kina och långsammare uppdateringscykler globalt som motvind för tillväxten. Apples tjänsteintäkter fortsätter sin starka tillväxtkurva och steg med 14% jämfört med samma kvartal föregående år. Vi tror att tillväxten för tjänster gynnas av högre betalningar från Google för dess förvalda position i Safari och det generellt högre utnyttjandet av Apples ekosystem trots en svagare försäljning av iPhone-enheter.

Guidningen för juni-kvartalet missade våra optimistiska förväntningar men låg i linje med FactSet konsensus. Apple guidar för en låg ensiffrig tillväxt jämfört med föregående år, vilket vi tror innebär oförändrade iPhone-intäkter och tvåsiffrig tillväxt för tjänster.

Kommer iPhone 16 att få generativ AI?

Apples bruttomarginal på 46,6% under mars kvartalet var stark och ökade med 230 punkter jämfört med föregående år trots en intäktsnedgång jämfört med föregående år. Enligt vår uppfattning stöds Apples bruttomarginalexpansion av en högre mix av tjänster och en högre mix av Googles betalningar inom tjänster, som har en bruttomarginal på praktiskt taget 100%. Vi tror också att en högre mix av premiumprodukter, som iPhone Pro-modeller, kommer att förbättra bruttomarginalerna för produkter på medellång sikt. Bruttomarginalen för produkter minskade med 10 punkter jämfört med föregående år, vilket vi hänför till lägre iPhone-intäkter.

Vi har höjt vår prognos för iPhone-intäkterna under räkenskapsåret 2025, eftersom vi förväntar oss att Apple bygger in viss generativ AI-funktionalitet i iPhone 16, som sannolikt släpps i slutet av september, med toppintäkter från enheten under decemberkvartalet. Vi tror att Apple kommer att göra ett tillkännagivande kring generativ AI på sin utvecklarkonferens i juni, där de vanligtvis tillkännager sin nya iOS-mjukvara för iPhone. Efter vad vi förväntar oss blir två år i rad med lägre iPhone-intäkter under räkenskapsåren 2023 och 2024, tror vi att en starkare uppdateringscykel kan inträffa under räkenskapsåret 2025 med fler spännande nya funktioner som stöds av AI. Vi antar att de första funktionerna som skulle kunna dra nytta av generativ AI är Apples röstassistent Siri, meddelanden och webbläsaren Safari.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Apple Inc209,95 USD0,87Rating

About Author

Dan Romanoff  är en aktieanalytiker på teknik-, media- och telekommunikationsteamet för Morningstar i Chicago.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar