Ska jag byta fonder efter räntesänkningen?

Räntesänkningen kan leda till en förändring på fondmarknaden och frågan är om man ska styra om i sin fondportfölj

Johanna Englundh 2024-05-10 | 10:30
Facebook Twitter LinkedIn

 graf med förstoringsglas

I onsdags gick Riksbanken före både ECB och Fed med en första räntesänkning, ett beslut som visserligen var väntat, men inte helt självklart. Om man enbart kollade på svensk ekonomi var det många som argumenterade för att en första räntesänkning var nödvändig, medan risken för hur det skulle påverka den redan sargade kronan var ett orosmoln som lyftes bland andra.

För dig som fondsparare har Riksbankens räntebeslut spelat en stor roll för din avkastning senaste åren, då det nya ekonomiska läget och skenande lånekostnader pressat vissa sektorfonder, medan andra har rusat till nya höjder. Utöver detta har den svaga svenska kronan gynnat sparare i globalfonder, som fått en extra valutaskjuts.

Nytt ekonomisk klimat ritar om spelplanen

Direkt efter beskedet kunde vi se att kronan endast påverkades marginellt, vilket kan tolkas som att räntesänkningen i stort var inprisad av marknaden. Den skuldtyngda fastighetssektorn steg initialt kraftigt på beskedet, för att sedan falla tillbaka något innan stängning. Storbankerna handlades å andra sidan ned.

När vi nu går in i en period med förväntningar på fortsatta räntesänkningar kan det således innebära en förändring i vilka fonder som kommer att prestera bättre och sämre inom den närmsta framtiden.

Fastighetsfonder kanske hamnar i ett lättnadsrally, långa räntefonder tenderar samtidigt att gynnas i ett klimat av fallande räntor, medan de valutadopade globalfonderna kan komma att ta stryk om den svenska kronan återhämtar sig under året. Om, när, och med hur mycket kronan kommer att stärkas är det ingen som vet med säkerhet, men det kan krävas att Fed inleder sin räntesänkningscykel innan vi får se någon större återhämtning för kronan.

Gör inga förhastade förändringar i din fondportfölj

Att vi går in i en nytt marknadsklimat, med lägre räntor och en eventuell starkare krona, ska dock inte ses som en anledning till att styra om i din fondportfölj. Vi sparare är nämligen notoriskt dåliga på att tajma rätt. Och med tanke på att det mesta fortfarande är ovisst: vi vet inte om inflationen kommer fortsätta falla, hur den svenska kronan kommer röra sig framöver, när nästa räntesänkning kommer eller när Fed kommer inleda sin räntesänkningscykel, så är det inte läge att fatta förhastade beslut.

Det viktiga är i stället att du som fondsparare är medveten om varför din USA- eller globalfond presterar lite sämre om kronan stärks. Välj inte heller en fastighetsfond enkom för att de rusar högre på förhoppningarna om lägre upplåningskostnader, du måste ta in fler parametrar när du sätter ihop din portfölj.

Det är just de här kortsiktiga impulsiva förändringarna i portföljer som ofta leder till lägre avkastning på lång sikt. Förstå i stället varför din fond rör sig som den gör, och fatta därefter ett beslut om du tror på investeringen på lång sikt eller inte. Byt fonder för all del, men gör det av rätt anledning.

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar