Delivery Hero rusar efter avtal om att sälja Taiwan-verksamhet till Uber

Affären är rimligt prissatt och representerar en förtroendeförklaring från en ledande global aktör, säger Morningstars analytiker

Antje Schiffler 2024-05-14 | 13:57
Facebook Twitter LinkedIn

A delivery driver accepting an order

Delivery Hero (DHER) steg nästan 20% tisdagsmorgonen efter nyheter om att företaget säljer Foodpanda i Taiwan till Uber Technologies (UBER) för 950 miljoner dollar. Separat har företagen ingått ett avtal om att Uber ska köpa 300 miljoner dollar i nyemitterade stamaktier i Delivery Hero.

Affären överraskade marknaderna eftersom förhandlingarna mellan de två företagen avslutades i februari efter att parterna inte kunde komma överens om villkoren.

Aktierna i Just Eat Takeaway.com (JET) och Deliveroo (ROO) steg också efter att nyheten om affären kom ut. Just Eat steg med nästan 6% i London medan Deliveroo steg med nästan 3%.

"Vi ser den föreslagna affären som positiv för Delivery Hero, eftersom bolaget kan använda pengarna till att stärka sin balansräkning", säger Ioannis Pontikis, senior aktieanalytiker på Morningstar.

"Vi tycker också att priset på 0,6 gånger EV/GMV är rättvist (jämfört med DHER:s EV/GMV på 0,3). Uber har också gått med på att köpa 300 miljoner dollar i nyemitterade aktier till en premie om 30% från Delivery Hero, vilket är en förtroendeförklaring för DHER:s framtidsutsikter från en av de största aktörerna globalt", tillägger han.

Affären måste godkännas av konkurrensmyndigheter och beräknas vara slutförd under första halvåret 2025. Om affären får grönt ljus kommer det att skapa ett virtuellt monopol där Uber Eats kontrollerar cirka 80% av Taiwans marknad.

Viktiga Morningstarbetyg för Delivery Hero

• Fair Value Estimate: 34.00 EUR
• Current Price: 30.60 EUR
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Uncertainty Rating: Very High

Det tyska matleveransföretaget rapporterade starka intäkter för första kvartalet och uppgraderade sin tillväxtprognos den 25 april.

"DHER rapporterade en starkare start på året än väntat, med en ökning av GMV och segmentintäkter, och höjde sin segmentintäktsprognos samtidigt som den justerade EBITDA-prognosen för FY24 bekräftades", enligt Silvia Cuneo och Nizla Naizer, forskningsanalytiker på Deutsche Bank Research.

Den MDax-noterade aktien har ökat med 17% hittills i år (per den 13 maj) och överträffade STOXX 600 (upp 8,87%).

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Delivery Hero SE29,85 EUR-1,22Rating

About Author

Antje Schiffler  är redaktör för Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar