Varför den amerikanska aktiemarknaden nått rekordnivåer

Optimism om ekonomin, inflationen och Federal Reserve lyfter amerikanska aktiemarknaden högre, men risker kvarstår

Sarah Hansen 2024-05-28 | 13:11
Facebook Twitter LinkedIn

bolsa de nueva york

Det är en bra tid att investera i aktier

Morningstar US Market Index har gått upp med mer än 10% för året och med nästan 30% under de senaste 12 månaderna, räknat i USD. Med undantag för en tillbakagång i april har indexet nått den ena nya toppnoteringen efter den andra sedan januari. S&P 500-indexet och Dow Jones Industrial Index har också slagit rekord, och Dow passerade milstolpen 40.000 punkter för några veckor sedan.

Analytiker säger att den starka ekonomin, den måttliga inflationen, de solida företagsvinsterna och förtroendet för Federal Reserve ökar investerarnas känsla och bidrar till ökningen av aktiekurserna. De varnar dock för att problem kan finnas precis runt hörnet om någon av dessa faktorer blir obalanserade.

 

Den amerikanska ekonomin fortsätter att växa

Enligt Michael Arone, chefsinvesteringsstrateg på State Street Global Advisors, har den största medvinden för aktier varit en oväntat sund ekonomi. För ett år sedan slog marknadsbedömare larm om en möjlig recession. Idag, även med räntor på sin stramaste nivå på decennier, rör sig ekonomin full fart framåt.

Chris Zaccarelli, Chief Investment Officer på Independent Advisor Alliance, tillskriver denna överraskande styrka till hushållens konsumtion och en stark arbetsmarknad. "Dessa två faktorer tillsammans har verkligen hjälpt ekonomin att hålla sig borta från recessionen", säger han.

BNP-tillväxt

 

Arone påpekar att trots den senaste tidens inbromsning i BNP-tillväxten under de senaste kvartalen ligger tillväxtprognoserna för nästa kvartal på cirka 3,6%. "Vi kommer inte att nå upp till den siffran, men det är fortfarande en sund ekonomisk miljö."

Analytiker på UBS Global Wealth Management är inte heller oroliga för den blygsamma avmattningen i den ekonomiska aktiviteten. I en nyligen publicerad analys skrev Solita Marcelli, investeringschef för Amerika på UBS, att tillväxten "förblir relativt stark och det är osannolikt att den kommer att försämras snabbt ..."

"Detta är goda nyheter för risktillgångar, eftersom en mjuk och bekväm landning för den amerikanska ekonomin bör göra det möjligt för Federal Reserve att börja sänka räntorna senare i år samtidigt som det stöder sunda företagsvinster."

Inflationen är på väg ned igen

En stor del av marknadens svängningar under årets första kvartal (för att inte tala om den betydande nedgången i april) berodde på oväntade inflationsdata i januari, februari och mars. Aktier föll när investerarna anpassade sig till tanken att Fed kanske inte kommer att lätta på penningpolitiken så mycket eller så kraftigt som väntat under 2024.

 

Men nu innebär en uppmuntrande inflationssiffra för april att marknaderna drar en lättnadens suck. "Det faktum att [inflationen] var tillbaka på en nedåtgående bana gjorde verkligen investerarna glada", säger Arone.

Vinsterna kommer in starkt

Nittio procent av de nästan 1 300 bolag som ingår i Morningstar US Market Index har redan rapporterat sina resultat, och nästan tre fjärdedelar av dem överraskade på uppsidan. Sammantaget har indexets resultat ökat med 4,4% hittills i år. "Företagen fortsätter att redovisa rekordvinster", säger Zaccarelli.

Dessa vinster är en nyckelkomponent i aktieutvecklingen, och marknadsbevakare förväntar sig mer tillväxt. "Analytikerna höjer sina vinstförväntningar, vilket är ovanligt", säger Arone. "De tenderar att sänka dem så att företagen lätt kan slå ribban."

Vinstsäsongen bidrog också till att lugna investerare om marknadens oroande koncentration, där aktiekurs- och vinsttillväxten var begränsad till några få stora tekniknamn som Alphabet (GOOGL/GOOG) och Microsoft (MSFT). Nu ser UBS analytiker en "uppmuntrande" trend med en bredare vinsttillväxt, som om den fortsätter "bör stödja aktieutvecklingen under de kommande månaderna".

Investerarnas förtroende för Fed

Idag verkar investerarna se Fed som en vän, inte en fiende. "Det finns en förväntan om att Fed är beredd att sänka räntan om ekonomin vacklar", säger Arone. Intervallet för styrräntan är 5,25%-5,50%. Alla investerare kanske inte är överens om huruvida det är tillräckligt snävt för att kontrollera inflationen, men det råder ingen tvekan om att centralbanken har utrymme att lätta på politiken om en större chock för ekonomin (särskilt arbetsmarknaden) motiverar det.

 

 

Arone menar att investerare inte bör oroa sig så mycket för när Fed slutligen kommer att genomföra den första sänkningen i lättnadscykeln, eller hur många sänkningar lättnadscykeln i slutändan kommer att innebära. Han menar att den viktigare frågan är: "Är Fed redo och villig att sänka räntan om ekonomin vacklar? Jag tror att svaret är ett rungande 'ja'. Det är ett stöd för marknaderna".

Vad kan få börsens tjurrusning att vackla?

Naturligtvis kan samma faktorer som driver marknaderna högre skicka börsen lägre. För Arone är en stor risk att centralbanken håller penningpolitiken på strama nivåer för länge. "De väntar tills de är mer övertygade om att inflationen är på väg mot 2%", förklarar han. "Vad händer om de väntar för länge? I slutändan tror jag att det kan orsaka en recession, eller så kan [Fed] knäcka något på kapitalmarknaderna."

Zaccarelli pekar på förhöjda värderingar som en annan risk. Hittills har starka resultat från de stora marknadsaktörerna gjort investerarna villiga att bära högre priser. Men det kommer inte att hålla i sig om världens Alphabets och Microsofts börjar missa sina mål. "I själva verket är det prissatt för perfektion, och allt som inte når upp till denna perfektion kan utlösa en massiv utförsäljning", säger Zaccarelli.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar