"Kampen mot inflationen är vunnen"

Svensk inflation har minskat och väntas nå målet under året. Samtidigt har läget på arbetsmarknaden försämrats och arbetslösheten har stigit.

Finwire 2024-06-24 | 13:58
Facebook Twitter LinkedIn

Svantesson

Svensk ekonomi bedöms vara i en lågkonjunktur till och med 2025, men återhämtningen står för dörren. Det konstaterar Finansdepartementet i en ny prognos för den ekonomiska utvecklingen. Nu skiftar regeringens inflationsfokus från bekämpning till bevakning, samtidigt som Sverige ska byggas rikare.

"Kampen mot inflationen är vunnen. Nu skiftar vi inflationsfokus från att bekämpa inflationen till att bevaka den. Samtidigt är läget i svensk ekonomi fortsatt ansträngt med stigande arbetslöshet och svag inhemsk efterfrågan. Därför lägger vi nu fokus på att bygga Sverige rikare igen", säger finansminister Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande.

Finansdepartementet drar upp sin BNP-prognos till 1,4 procent, från tidigare prognos 0,7), för 2024. För nästa år ses en BNP-tillväxt på 2,4 procent (tidigare 2,5).

KPIF-prognosen sänks till 1,9 procent från 2,1 procent för 2024. Prognosen för nästa år ligger kvar på 1,7 procent.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar