De tyska aktie- och obligationsmarknaderna reagerade negativt på tisdagen på ett oväntat politiskt bakslag för landets förväntade nya ledare — men stabiliserades senare efter att han säkrat en parlamentarisk majoritet i en andra omröstning.
Merz, ledare för Tysklands kristdemokratiska union (CDU), valdes till förbundskansler på tisdagseftermiddagen efter att ha fått 325 röster i förbundsdagen – fler än de 316 som krävs för absolut majoritet. Resultatet följde på en dramatisk morgon i Berlin, där Merz inledningsvis misslyckades med att säkra den parlamentariska majoritet som krävs för att bli förbundskansler i den första omröstningen. Trots ett koalitionsavtal mellan CDU/CSU och socialdemokraterna (SPD), som har 328 av de 630 platserna i förbundsdagen, fick Merz endast 310 röster i den första omröstningen, vilket var sex röster mindre än de 316 som krävdes.
Det var första gången i Förbundsrepublikens historia som en föreståndarkandidat misslyckades med att säkra majoritet i den första omröstningen, vilket innebär en politiskt laddad start på Merz ledarskap.
”Merz oöverträffade misslyckande att bli vald till tysk förbundskansler i första omgången tyder på att han inte kan räkna med fullt stöd från de två partierna som stöder hans koalition, hans eget center-högerparti CDU/CSU och mittenpartiet”, säger Holger Schmieding, chefsekonom på Berenberg Bank.
Tyska aktier initialt ned, för att sedan återhämtas
DAX-indexet föll med cirka 1% efter nyheten, medan det bredare STOXX Europe 600-indexet sjönk med 0,5 %. Marknaderna återhämtade sig något efter Merz framgångsrika andra omgång. DAX minskade förlusterna och stängde 0,5 % lägre.
Det politiska dödläget har särskilt drabbat sektorer som är beroende av statliga kontrakt och infrastrukturinvesteringar. Försvarsrelaterade aktier, som hade förväntat sig ökade utgifter enligt Merz föreslagna investeringsplan på 1 biljon euro, upplevde betydande nedgångar.
Rheinmetall RHM, Hensoldt HAG och RENK R3NK handlades alla med upp till 4% nedgång innan de återhämtade sig senare under sessionen. Vid börsens stängning var Rheinmetall upp 0,68 %, medan RENK steg 1,71 %.
De tyska obligationsräntorna var också initialt lägre, eftersom osäkerheten kring Tysklands politiska ledarskap har väckt oro om den framtida inriktningen på den ekonomiska och finanspolitiska politiken. Räntan på den 10-åriga tyska statsobligationen sjönk med cirka två baspunkter, men återhämtade sig senare och handlades i stort sett oförändrat under dagen.
Euron höll sig stabil mot den amerikanska dollarn trots nyheterna och låg på omkring 1,13 dollar.
Vad händer nu för Merz och marknaderna?
Trots den inledande motgången förväntar sig Berenbergs Schmieding att Merz kommer att gå vidare med sin föreslagna politiska agenda, inklusive den omfattande planen för offentliga investeringar. Vanliga parlamentsomröstningar – till skillnad från tisdagens omröstning om kanslerposten – kräver endast enkel majoritet och är inte hemliga, vilket gör det lättare att regera när en kansler väl är på plats.
Ändå har misslyckandet i första omgången väckt frågor om enigheten i Merz koalition och disciplinen i hans parlamentariska bas, säger Schmieding i en forskningsrapport. ”Några SPD-parlamentsledamöter kanske ogillar den planerade reformen av grundläggande välfärd (”Bürgergeld”) och strängare invandringskontroller. Vissa konservativa kan också fortfarande motsätta sig en uppmjukning av skuldbromsen”, säger Schmieding. Detta kan skapa friktion framöver.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.