I april fortsatte investerarna i börshandlade fonder att köpa och tillförde cirka 16,2 miljarder euro till ETF:er med säte i Europa. Även om huvudsiffran verkar uppmuntrande är detta det lägsta månadsresultatet när det gäller flöden sedan april 2024.
Morningstar Global Markets Index, som är ett brett index för globala aktier, föll med 11% under de första 8 dagarna i april när marknaderna smälte Donald Trumps tillkännagivande om tullar. Därför exploderade volatiliteten och det var svårt att hitta säkerhet. Även statsobligationer, guld och bitcoin tappade i värde, om än i varierande omfattning.
Sedan dess har de internationella marknaderna återhämtat en stor del av sina förluster under resten av månaden, mycket tack vare den 90-dagars paus i tullarna som Trump-administrationen eftersträvat.
På den individuella tillgångsslagsnivån bekräftar ETF:er sig själva som ett favoritverktyg för investerare i aktier: i april riktades 14,6 miljarder euro mot aktiestrategier, 70,4% av de totala inflödena. Omvänt upplevde räntebärande ETF:er nettoutflöden på 33 miljoner euro, direkt efter 378 miljoner euro i nettoinlösen i mars. Dessa två negativa resultat kom efter en fantastisk period med 29 månader i följd av positiva nettoinflöden för obligations-ETF:er.
Den stora omställningen från USA till Europa
På kategorinivå verkar det som om europeiska investerare visar tecken på att surna till på amerikanska aktier när Trumps handelskrig och oron för styrkan i den amerikanska ekonomin fortsätter.
De sammanlagda inflödena till ETF:er i aktiekategorierna Europa och Eurozonen uppgick i april till 7,9 miljarder euro. Däremot noterade de amerikanska aktiekategorierna tillsammans ett nettoutflöde på 2,3 miljarder euro förra månaden.
“ETF-flödet i april är egentligen en fortsättning på de rörelser som inleddes redan i början av året, då investerarna förstod att den politik som den amerikanska administrationen förde skulle påverka tillväxten negativt och framför allt försvaga tillgångar i USD”, säger Jose Garcia Zarate, associate director för passiva strategier på Morningstar.
“Repatrieringen av tillgångar till hemmaplan - i detta fall EUR-aktier - måste därför ses som en slags safe haven-sökande strategi som syftar till att begränsa nedsidan av en hög exponering mot USD.”
Flykten till säkerhet var mer uttalad inom räntebärande än aktier, där investerare främst föredrog säkerheten i EUR-statsobligationer och begränsade risken till korta löptider och valutasäkrad exponering mot investment grade-företagsobligationer.
“Detta riskavtagande scenario förvärras ytterligare av de noterade utflödena av high yield-obligationer - som är mer sårbara för en ekonomisk nedgång - och obligationer i hårdvaluta (främst USD) på tillväxtmarknaderna”, säger Zarate. “Även om volatiliteten minskade i kölvattnet av tillkännagivandet om en 90-dagars paus för tullarna, kvarstår en stor osäkerhet som ligger till grund för den försiktiga hållning som investerare intar.”
WisdomTree Europe Defence ETF bland de med mest inflöden i april
Som svar på att USA dragit tillbaka stödet till Ukraina och att president Trump krävt högre NATO-bidrag har EU presenterat en upprustningsplan på 800 miljarder euro, vilket har gjort det europeiska försvaret till ett av de hetaste investeringstemana 2025. Detta har tvingat ETF-leverantörer att möta den ökande efterfrågan från investerare som vill ha en ren exponering mot Europas försvarssektor.
WisdomTree Europe Defence var den sjätte ETF:en i termer av nettoinflöden under april.
Bland de med störst utflöden i april hittar vi amerikanska aktie-ETF:er, strategier för hållbara aktier samt Invesco Physical Gold ETC, ett av de största börshandlade gulderbjudandena i Europa.
IShares är fortfarande kungen
IShares är fortfarande den största aktören i Europa, med en marknadsandel på 41,5%. Amundi, Xtrackers och Vanguard såg alla en liten ökning av tillgångarna jämfört med slutet av 2024, men deras respektive marknadsandel förblev i stort sett oförändrad.
Bland de större ETF-leverantörerna är dock State Street (34% organisk tillväxt hittills i år) och JPMorgan (+50%) de som har vuxit mest organiskt.
Den förstnämnda har dragit nytta av starka flöden till sin S&P 500 ETF. Cirka 60% av flödena för leverantören hittills i år har riktats till denna produkt. State Street sänkte avgiften på denna ETF från 0,09% till 0,03% i november 2023, och detta har betalat sig bra sedan dess.
JPMorgan är för sin del den obestridda ledaren inom det växande segmentet aktiva ETF:er, med en marknadsandel på 54,7%. Dess bästsäljare, JPM Global Research Enhanced Index Equity Active UCITS ETF JREG, har lockat till sig 1,4 miljarder euro hittills under 2025.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.