Viktiga slutsatser
- De megacap tech-aktier som utgör “Magnificent Seven” har lett marknadens återhämtning under den senaste månaden.
- Det är en stor förändring från tidigare under året, då aktier i den “gamla ekonomin” som finans och hälsovård ledde, medan teknik föll i onåd.
- Enligt strategerna ger Big Tech investerarna strukturella fördelar jämfört med resten av marknaden, och investerarna ser det ofta som en säker hamn.
Det ser plötsligt väldigt 2023 ut på aktiemarknaden.
Efter att ha fallit i onåd under första kvartalet har de megacap tech-aktier som utgör “Magnificent Seven” bidragit till marknadens återhämtning från de kraftiga förlusterna efter president Donald Trumps tillkännagivande om tullar. Aktierna har klättrat nästan 14 % sedan botten nåddes den 8 april (dagen innan Trump meddelade en 90-dagars paus för många av sina nya tullar).
Före denna uppgång låg teknikaktierna under årets tre första månader efter den bredare marknaden med en allt större marginal, eftersom investerarna lutade sig mot en dramatisk rotation som gynnade värde framför tillväxt och “den gamla ekonomins” trotjänare som hälso- och sjukvård och finansiella tjänster framför Big Tech och handeln med artificiell intelligens. Men sedan den 8 april har Morningstars US Technology Index varit den största bidragsgivaren till Morningstars US Market Index totalavkastning. Tekniksektorn har stigit med nästan 20,0 % och står för 5,8 procentenheter (eller mer än 40 %) av den totala uppgången på 13,8 %.
De fem största enskilda bidragsgivarna till marknadens totalavkastning var Microsoft MSFT, Nvidia NVDA, Apple AAPL, Broadcom AVGO, och Meta Platforms META. Förutom Broadcom är alla dessa medlemmar i Magnificent Seven. De återstående tre medlemmarna - Amazon AMZN, Alphabet —OOGL, ch Tesla TSLA var inte långt efter.
Under tiden har första kvartalets ledare hamnat efter. UnitedHealth Group UNH, PepsiCo PEP, medicinska instrumentföretaget Becton Dickinson BDX och läkemedelstillverkaren Bristol-Myers Squibb BMY var de största försämringarna av marknadens avkastning sedan 8 april, enligt uppgifter från Morningstar Direct.
Varför rusade “Magnificent Seven”?
Strateger säger att även om återuppkomsten av Magnificent Seven var en stor förändring från årets första månader, finns det goda skäl till studsen. De största teknikaktörerna har strukturella fördelar som gör dem särskilt attraktiva för investerare under volatila stunder, enligt Todd Ahlsten, Chief Investment Officer på Parnassus Investments.
“Det är inte alltför förvånande att om marknaden kommer att vända tillbaka kommer investerare att titta på de företag som har en mycket bra position, som kommer att öka vinsten, ha låg skuld … och är en del av en sekulär medvind [av artificiell intelligens]”, säger Ahlsten. Han tror att dessa fördelar kunde ha drivit Magnificent Seven ännu högre utan den tullinducerade turbulensen. Ur Morningstars synvinkel var de flesta av Magnificent Seven-aktierna undervärderade redan före tullförsäljningen.
Företag som Microsoft och Apple levererade också starka resultat för det första kvartalet och relativt positiva prognoser för det kommande året, enligt Morningstars analytiker, även i ett osäkert handelslandskap.
Till bilden hör också (särskilt för privatinvesterare) gruppens senaste historia av kraftiga överavkastningar. Megacap tech-aktier drev marknaden till nya rekord 2023 och 2024, och de återhämtade sig pålitligt även efter att marknaden snubblat. Mark Hackett, chefsmarknadsstrateg på Nationwide, säger att investerare sannolikt inte kommer att glömma det när som helst snart. “När marknaden går bra ska man köpa teknik, när marknaden går dåligt ska man köpa teknik — det har varit filosofin inför den här perioden”, förklarar han. “Det enklaste stället att gå till för investerare, om man försöker köpa nedgången, är Mag Seven.”
Vilka aktier kommer att leda marknaden härnäst?
Hackett räknar med att detta fenomen kommer att avta under de kommande månaderna. “När man väl har kommit igenom den här känslomässigt drivna marknaden börjar man gå tillbaka till det fundamentala”, säger han. Han tillägger att många av de utmaningar som kategorin stod inför vid årets början kvarstår, som press på värderingarna och ett minskande gap mellan big tech och resten av marknaden. Han förväntar sig att investerarna kommer att återvända till de branscher som fungerade under de första tre månaderna — som värde, kvalitet och internationella marknader — när dammet väl har lagt sig.
Det kan dröja några månader innan det sker. “Vi tror att det finns en hög sannolikhet för mer volatilitet framöver”, skrev David Sekera, chef för Morningstars amerikanska marknadsstrateg, i sin prognos för maj. “Handelsförhandlingar har enligt uppgift inletts, men färdiga avtal verkar inte vara i närheten av att förverkligas.” Med ytterligare några månader av turbulens rekommenderar han investerare att övervikta värdeaktier, som handlas med rabatt, och undervikta tillväxtaktier, som fortfarande handlas med en premie.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.