Utdelande aktier har länge varit en favorit bland inkomstsökande investerare. De kallas ofta för en relativt “säker hamn” och är ett attraktivt alternativ för investerare som söker passiv inkomst.
Utdelningar har faktiskt spelat en viktig roll för den avkastning som investerare har fått under de senaste decennierna. Om man går tillbaka till 1960 kan 85% av den kumulativa totalavkastningen för S&P 500 Index hänföras till återinvesterade utdelningar och effekten av ränta-på-ränta.
Vad är en utdelningsaristokrat?
Naturligtvis är inga utdelningar garanterade. Alla företag kan minska eller till och med helt ställa in sina utdelningar. Under finanskrisen 2008-2009 och, på senare tid, under den kris som utlöstes av pandemin 2020, tvingades till exempel många europeiska banker att ställa in eller minska sina utdelningar på grund av en kombination av regulatoriska, ekonomiska och finansiella påtryckningar.
Och det är här “utdelningsaristokraterna” kommer in i bilden. Denna grupp av aktier har en historia av att leverera marknadsmässig avkastning för investerare och har visat sig vara generellt stabila, säkra innehav, och har ökat sina utdelningar varje år i minst 25 år.
Jakten på Europas aristokrater
Uttrycket “utdelningsaristokrater” användes ursprungligen om amerikanska aktier. Bland dem finns det för närvarande mer än 60 utdelningsaristokrater i S&P 500-indexet, vilket framgår av den senaste Morningstar-artikeln.
Europa har dock sin egen utvalda grupp av aktier som har gett konsekventa utdelningar under de senaste 25 åren. Av de 1 272 företag som ingår i Morningstar Europe Index har 1 176 betalat utdelning någon gång under sin historia.
Det som dock krävs för att hamna på listan över “utdelningsaristokrater” är en konsekvent 25-årig historia av att betala utdelning. Endast 226 bolag i Europa-indexet har gett sina aktieägare utdelning varje år under de senaste 25 åren. Ännu färre har ökat sina utbetalningar år efter år.
Som Dan Lefkovitz, strateg för Morningstar Indexes, säger: “Företag med breda konkurrensfördelar har varit mindre benägna att sänka sina utdelningar än företag med mer begränsade konkurrensfördelar.”
Endast fem bolag har höjt sina utdelningar konsekvent under de senaste 25 åren. Bland dem finns de två stora schweiziska läkemedelsbolagen Roche Holding(ROG) och Novartis(NOVN), irländska Kerry Group(KRZ), ett av världens största företag inom livsmedelsteknik, Spectris (SXS), som levererar mätinstrument för analys och industriella tillämpningar, och fastighetsbolaget Primary Health Properties(PHP), båda från Storbritannien.
Av de fem europeiska utdelningsaristokraterna är det bara två som har en bred ekonomisk vallgrav, enligt Morningstars mätningar. De är Roche och Novartis. Dessa två företag, från samma sektor, har inte bara ökat sina utdelningar varje år under de senaste 25 åren, utan har också en bred ekonomisk vallgrav och en hög direktavkastning.
Båda bolagen har haft en spektakulär utdelningstillväxt under de senaste 25 åren. När det gäller Roche har utdelningen ökat med 9,5% per år under denna 25-årsperiod, även om den har avtagit under både de senaste fem åren (2,1% tillväxt) och 10 åren (2,0%). Företaget betalar sin årliga utdelning i mars och i år, 2025, har det också höjt sin utdelning till 9,30 CHF, jämfört med 9,10 CHF förra året.
När det gäller Novartis har den årliga utdelningstillväxten varit 5,8% under de senaste 25 åren, 3,1% under de senaste 10 åren och 5,7% per år under de senaste fem åren. Novartis betalar också sin årliga utdelning i mars, och i år har den höjts till 3,30 CHF från 3,20 CHF förra året.
Aktier i jämförelse: Roche mot Novartis
Även om de båda stora schweiziska läkemedelsbolagen har höga och liknande direktavkastningar, 3,9% för Novartis och 3,8% för Roche. Roches utveckling har varit mer blygsam under de senaste tre åren.
Men när man tittar på Morningstars uppskattning av verkligt värde för de två läkemedelsföretagen är Roche betydligt undervärderat och handlas med en rabatt på 30%. Novartis handlas under tiden till en premie på 10%.
Morningstarbetyg för Roche
Analytiker: Karen Andersen, CFA
- Morningstar Rating: ★★★★★
- Sektor: Hälso- och sjukvård
- Ekonomisk vallgrav: Bred
- Pris/rättvist värde: 0,69
- Utdelningsavkastning framåt: 3,77%.
Karen Andersen, equity director på Morningstar, säger om Roches utdelning: “Vi anser att Roches nuvarande utdelningsnivå (cirka 8 miljarder CHF per år) är lämplig, eftersom den maximerar avkastningen till aktieägarna men fortfarande lämnar ett visst fritt kassaflöde kvar för att återbetala skulder när de förfaller, eller stödja mindre samarbeten eller förvärv.”
Morningstarbetyg för Novartis
Analytiker: Jay Lee
- Morningstar Rating: ★★
- Sektor: Hälso- och sjukvård
- Ekonomisk vallgrav: Bred
- Pris/rättvist värde: 1,1
- Utdelningsavkastning framåt: 3,85%.
När det gäller Novartis utdelningspolicy säger Jay Lee, analytiker inom hälsosektorn på Morningstar: “Vi anser att Novartis utdelningar och återköp av aktier är ungefär rätt. Novartis har i allmänhet siktat på en utdelning på nära 50% i procent av det normaliserade resultatet, vilket verkar vara ungefär rätt för en mer mogen bransch. Vidare har Novartis visat en vilja att återköpa aktier vid generellt neutrala tidsperioder.”
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.