Investerares långsiktighet och risktolerans har verkligen satts på prov under 2025. Efter en stark start på året föll börserna kraftigt i april när USA:s president Donald Trump aviserade betydligt högre tullar än marknaden väntat sig. Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 föll med över 4% på en enda dag i april efter att Kina svarade med egna tullhöjningar. Flera svenska bolag — särskilt inom teknik och industri — pressades hårt av den ökade osäkerheten.
Den 12 maj kom nästa vändning — USA och Kina meddelade att de skulle reducera sina ömsesidiga tullar under en 90-dagarsperiod. USA:s tullar på kinesiska varor sänktes från 145% till 30%, medan Kina minskade sina tullar på amerikanska varor från 125% till 10%. Börserna reagerade med ett glädjeskutt och Morningstar Sweden Index stängde 3% högre, vilket innebär att indexet nu har stigit 4,6% sedan årsskiftet. Det är en stark kontrast till hur det såg ut bara en månad tidigare då Stockholmsbörsen var nära att formellt gå in i en björnmarknad.
Bank och industri är årets vinnare på Stockholmsbörsen
Finanssektorn har varit årets viktigaste drivkraft. Med en indexvikt på 27,6% i Morningstar Sweden Index har sektorn bidragit med hela 3,2 procentenheter efter en uppgång på 12,0%. Industrisektorn, som är ännu tyngre i index (41,5%), har stigit med 6,6% och bidragit med 2,7 procentenheter. Kommunikationssektorn har dock varit årets raket med en imponerande uppgång på 25,0% — trots sin lägre vikt på 3,1% — och har därmed bidragit med 0,8 procentenheter.
På den negativa sidan har särskilt den cykliska konsumtionssektorn dragit ned indexet, med ett fall på 9,2% och ett bidrag på -0,5 procentenheter. Även fastighetssektorn (-6,9%), teknologisektorn (-3,1%) och defensiv konsumtion (-4,7%) har haft negativa bidrag.
Att de defensiva konsumentaktierna halkat efter i år tror Jon Arnell, investeringschef von Euler & Partners, har att göra med en sektorrotation.
“Vi har under året sett en rotation mot tillväxt och cykliskt i hopp om bättre konjunktur och lägre räntor. Vi har också erfarit en tydlig tröghet i återhämtningen för konsumenten, vilket tynger sentimentet. Här spelar även inflationstendenserna in, givet att konsumenten uppenbarligen inte är mottaglig för högre priser med marginalpress som följd”, säger Jon Arnell.
Sammantaget visar sektorsiffrorna på en tudelad börs där starka prestationer i finans och industri delvis motverkas av svagheter inom konsumtion och fastigheter.
Aktierna som drivit uppgången hittills i år
Av de 155 aktier som ingår i Morningstar Sweden Index utmärker sig flera storbanker och försvarsbolaget Saab SAAB B som tydliga vinnare sedan årsskiftet. Nordea NDA SE har haft en stark utveckling med en avkastning på 24,2%, vilket tillsammans med dess höga portföljvikt på 5,1% bidragit med 1,2 procentenheter till uppgången för Morningstar Sweden Index. Aktien har ett uppskattat verkligt värde på 152 kronor och belönas med fyra stjärnor av Morningstars analytiker, vilket innebär att aktien anses vara något undervärderad.
Än mer anmärkningsvärt är dock försvarsbolaget Saabs kursuppgång på hela 90,1%, vilket har gjort bolaget till en av årets största vinnare sett till kursutveckling. Trots en mer modest vikt i index på 1,4% har Saab ändå bidragit med 1,0 procentenheter.
Även Swedbank SWED A (26,9%) och Svenska Handelsbanken SHB A (26,6%) har haft en stark start på året med vardera ett indexbidrag på cirka 0,7 respektive 0,5 procentenheter. Morningstar anser att Swedbank är rimligt värderad medan Handelsbanken är något undervärderad. Volvo Group VOLV B har samtidigt haft en mer försiktig men ändå positiv utveckling på 10,9%, med ett stabilt bidrag på 0,6% till indexets utveckling.
På förlorarsidan märks framför allt spelbolaget Evolution EVO, som backat 17,8%, vilket dragit ned indexet med 0,4 procentenheter. Även Ericsson ERIC B, Assa Abloy ASSA B och Hexagon HEXA B har haft negativa avkastningar i spannet −4% till −6%, med ett negativt indexbidrag på omkring −0,2 procentenheter vardera. Ericsson anses handlas i undervärderat territorium enligt Morningstar, med en värdering på 95 kronor, medan Assa Abloy och Hexagon handlas nära sitt verkliga värde.
3 sektorer vänt till plus efter börsbotten
Efter att börsen bottnade den 9 april har Morningstar Sweden Index återhämtat sig med 19%. Den tydligaste uppgången har skett i industri- och finanssektorn, men även tidigare förlorarsektorer har vänt upp. Cykliska konsumentvaror är exempelvis ned 9,2% sedan årsskiftet, men har sedan 9 april stigit 6,0%. Fastighetssektorn är samtidigt ned 6,9% hittills i år medan teknik har backat 3,1%, från börsbotten har de dock stigit 12,2% respektive 10,5%.
Den enda sektorn som inte noterats med en betydande uppgång är defensiva konsumentsektorn med en blygsam uppgång på 0,9% och summerar en nedgång på 4,7% sedan årsskiftet. I sektorn ingår AAK AAK, Axfood AXFO och Essity ESSITY A med AAK som sektorns största sänke.
Den främsta orsaken till att defensiva konsumentsektorn halkat efter i återhämtning vi har upplevt hänför Arnell främst till att den har varit driven av ökad riskaptit, som följer på en snabb och våldsam rörelse på nedsidan.
“Oron för konjunkturen finns där, men den är inte drivande i det här läget vilket förklarar att defensiva sektorer hamnar på efterkälken. Marknaden är snabb på att köpa tillbaka det som ledde på nedsidan helt enkelt”, säger investeringschefen.
Aktierna som drivit vändningen sedan börsbotten
Föga förvånande hittas flertalet bankaktier i topplistan sedan börsbotten, och det är tydligt att större delen av storbankernas avkastning för året har kommit under denna period. Bankaktier har setts som säkra kort under tullturbulensen, då de framför allt säljer tjänster och därmed inte omfattas om de varutullar som annonserats av USA. För den som köpte Nordea 9 april har exempelvis fått en positiv avkastning på 21,5%, medan den som köpte vid årsskiftet är upp 24,2%. Liknande utveckling går att noteras i Swedbanks aktiekurs.
Saab steg främst under årets första månader och finns därför inte med bland de största bidragsgivarna efter april. Aktien har dock fortsatt upp med 11,4% efter botten.
Evolution fortsätter att vara ett sänke för indexet, men Hemnet HEM, Bonesupport BONEX och Vitec Software VIT B gör nu spelbolaget sällskap efter nedgångar på 8,6% som mest till 7,7% som minst.
Författaren eller författarna äger aktier i ett eller flera värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.