Tre skäl att vara optimistisk till europeiska aktier i tulloron

Det finns gott om osäkerhet, men företag och investerare kanske är för pessimistiska.

Michael Field, CFA 2025-05-26 | 8:14
Facebook Twitter LinkedIn

Collageillustration av ett lastfartyg, USA:s, Storbritanniens och EU:s flaggor samt volatilitetssymboler.

När den amerikanska administrationen lanserade sin första runda av tullar i början av april fanns det en verklig rädsla i Europa för att de framsteg som regionen hade gjort när det gällde att sänka inflationen och främja tillväxten skulle gå helt förlorade.

Marknadsreaktionen den 23 maj på hotet om 50-procentiga tullar mot Europa visar att oron för handelskrig fortfarande lever och frodas. Låt oss titta på tre möjliga positiva sätt att se på den nuvarande turbulensen.

Tullar kan skada USA mer än Europa

Bakslaget från tullarna har dock hittills drabbat USA mycket hårdare än Europa, och den amerikanska ekonomin gick bakåt under årets första kvartal. Och risken för stigande inflation till följd av tullarna har hindrat Federal Reserve från att sänka räntan. Detta står i stark kontrast till euroområdet, där ECB har sänkt räntorna tre gånger redan i år.

Även flödena på aktiemarknaderna har speglat det förändrade sentimentet, med ett tilltagande flöde till globala fonder som exkluderar amerikanska aktier. En del av detta beror på värderingarna, där den amerikanska aktiemarknaden ligger nära verkligt värde enligt våra uppskattningar. Men det speglar också en förändring i investeringspreferens såväl som i avkastning. Många stora investerare har uttryckt åsikten att den politiska risken nu är hög i USA och att det helt enkelt är vettigt att diversifiera genom att lägga till exponering mot andra regioner.

Rapportsäsongen för Q1 var robust

De europeiska bolagen utvecklades starkt under årets första kvartal. När vi exkluderar lägre vinster inom energisektorn rapporterade de europeiska bolagen en vinsttillväxt på drygt 7% jämfört med samma period föregående år. Låt oss titta närmare på sektorerna:

Finanssektorn: Räntorna må sjunka i Europa, men förändringen har skett i en mycket långsammare takt än vad ekonomerna tidigare hade förutspått. ECB har nyligen sänkt räntorna så lågt som till 2,25%, men i Storbritannien är räntorna fortfarande höga med historiska mått mätt, 4,25%. Framför allt brittiska banker har kunnat utnyttja den höga räntenettomarginalen, skillnaden mellan upplånings- och utlåningskostnader, för att maximera lönsamheten.

Industrisektorn: Utvecklingen har varit blandad i denna bredare sektor, men för många undersektorer som försvar har ökade utgifter ökat orderböckerna för etablerade företag som Rheinmetall RHM, vars uppskattning av verkligt värde Morningstar nyligen har uppgraderats. Företag som Siemens SIE, med exponering mot strukturella tillväxtteman som elektrifiering och AI-datacenter, fortsätter att gynnas.

Hälso- och sjukvård: Tidigare börsdarlings som Novo Nordisk NOVO B kämpar för att behålla marknadsandelar mot ökad konkurrens inom områden som viktminskning. Men för företag som Sanofi SAN och Roche ROG är tillväxten för nyckelprodukter fortsatt stark, samtidigt som försäljningen av nya läkemedel i pipeline är uppmuntrande.

Det ekonomiska sentimentet i Europa kollapsar inte

Med tanke på effekten av tullarna sänkte 40 företag sina finansiella helårsprognoser under rapportsäsongen. Många fler företag, spridda över olika branscher, som Ryanair RYA och Pandora PNDORA, avstod från att ge någon helårsprognos, så stor är osäkerheten. Ett handelsavtal mellan USA och Europa verkar vara långt borta.

Men det som kanske är mest anmärkningsvärt med EU-kommissionens senaste undersökning är att den inte visar på en total kollaps i det ekonomiska förtroendet i april, utan bara en fortsättning på den nedåtgående trenden, där indexet blev negativt redan 2022.

Kanske kommer det att ta lite längre tid för de europeiska företagen att fullt ut ta till sig konsekvenserna av tullbeskedet den 2 april, den efterföljande pausen och nu utsikterna till 50-procentiga tullar? Eller kan det vara så att de europeiska företagens redan negativa syn på affärsmiljön inte kan sjunka ytterligare?


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Michael Field, CFA

Michael Field, CFA  är senior aktieanalytiker på Morningstar. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar