Redan innan USA:s president Donald Trump satte de globala aktiemarknaderna i gungning med sina tullbesked underpresterade amerikanska aktier kraftigt i förhållande till europeiska aktier, vilket innebar ett trendbrott.
Under årets första kvartal steg Morningstar Europe Index med 6%, medan Morningstar US Market Index tappade 8,5% (i euro). Gapet fortsatte sedan att öka och hittills i år har den europeiska marknaden gått upp med nästan 11% och det amerikanska jämförelseindexet har gått ned med 8,9% under samma period.
Detta är Europas starkaste relativa start på ett år sedan 2000 och en markant kontrast till den svaga utvecklingen under det senaste decenniet. Även om skeptiker kan avfärda de europeiska aktiernas senaste uppgång som lite mer än att investerare ombalanserar portföljerna mot billigare delar av marknaden, anser fler globala investerare att europeiska aktier erbjuder möjligheter, enligt den senaste JP Morgan Investment Strategy Report.
Jakten på värde i Europa
“Mycket av omfördelningen av kapital från USA till Europa sedan början av året har varit värderingsbaserad, men på senare tid har den varit sentimentdriven”, säger Michael Field, Morningstars chefsstrateg för den europeiska marknaden.
“Eftersom investerarna är skakade av den amerikanska administrationens agerande och oroade över deras förmåga att kväva aktiemarknadens uppgång där, kan detta möjligen vara början på den medelfristiga trenden. Men i takt med att värderingarna fortsätter att justeras kan USA komma att ses i ett mer gynnsamt ljus”, tillägger han.
Bortom handelskriget: Värderingar, vinster och försvarsutgifter
Sammantaget har utsikterna för de europeiska företagens hälsa förbättrats: Stoxx Europe 600-företagen förväntas rapportera en vinstökning på 2,3% under första kvartalet, vilket i genomsnitt överträffar förväntningarna, enligt uppgifter från London Stock Exchange.
Raheel Siddiqui, senior global equity research analytiker på Neuberger Berman, förväntar sig att Europas vinsttillväxt på årsbasis kommer att överstiga USA:s för första gången på över ett decennium.
“Expansiv politik, inklusive infrastrukturinvesteringar och stödjande monetära förhållanden, förnyat fokus på industriell tillväxt och starkare balansräkningar i företagen bör stödja investerarnas optimism om Europas utsikter på medellång sikt. Om dessa faktorer kvarstår kan Europa fortsätta att minska prestationsgapet istället för att bara njuta av en tillfällig uppgång”, säger han.
Enligt Michele Morganti, senior aktiestrateg på Generali Asset Management, “verkar USA:s exceptionalism vara på väg att nå sin topp”, medan “penning- och finanspolitiken ser alltmer stödjande ut för EU”.
De europeiska försvarsutgifterna väntas öka under de kommande åren, och EU-kommissionen räknar med att försvarsinvesteringarna kan uppgå till 800 miljarder euro under de kommande fyra åren. Och när Tyskland presenterar ett finanspolitiskt stimulanspaket värt 500 miljarder euro under de kommande 12 åren kan det “ytterligare förstärka företagens lönsamhet genom att modernisera viktiga industrier och stimulera innovation”, säger Siddiqui på Neuberger Berman.
Dessutom är värderingarna fortfarande attraktiva.
“Baserat på CAPE (cykliskt justerat pris/vinst-förhållande) handlas S&P 500 med en premie på 30% jämfört med sitt historiska genomsnitt, medan Europa handlas med en mer begränsad premie på 10%”, säger Generalis Morganti.
Europas högre industriexponering har stor betydelse för aktieutvecklingen, vilket gör den särskilt känslig för den globala efterfrågan på varor.
“Starka handelsvolymer kan därmed öka de europeiska värderingarna och positionera regionen för att prestera bättre om den internationella handeln förblir sund”, säger Siddiqui på Neuberger Berman.
Europeiska vinstförväntningar avviker
Robert Griffiths, global aktiestrateg på L&G, är mer försiktig. “Vi skulle vara lite skeptiska till den entusiasm för Europa som har byggts upp i år”, säger han.
“En kombination av eurostyrka och viss svaghet på slutmarknaderna har gjort att de europeiska vinstförväntningarna faktiskt har sjunkit i år, även om optimismen har ökat. Vi får inte glömma att USA:s överavkastning under det senaste decenniet verkligen har understötts av vinstleveranser. Europa befinner sig nu i den ovanliga situationen att behöva leverera på förväntningar som, för en gångs skull, inte ligger på golvet.”
Griffiths säger att mycket vilar på den nya tyska regeringens axlar: “Alla signaler om oenighet eller volatilitet i regeringskoalitionen kan vara särskilt problematiska för den entusiasm som har byggts upp kring europeiska tillgångar.”
Återköp ger bränsle till Europas rally, men för hur länge?
En av de viktigaste skillnaderna mellan den europeiska och den amerikanska aktiemarknaden är att amerikanska aktier historiskt sett har gynnats av omfattande återköp av egna aktier, vilket har ökat såväl vinst per aktie som investerarnas förtroende, underbyggt av en uppfattning om att det globala kapitalet inte hade någon annanstans att ta vägen. Å andra sidan har företag i Europa traditionellt föredragit utdelningar framför återköp av aktier som ett sätt att återföra pengar till aktieägarna.
Detta kan komma att förändras: I april köpte företagen i Stoxx Europe 600-indexet tillbaka aktier för 17 miljarder euro, vilket var ett rekord, och det kan ses som ett tecken på att investerarnas förtroende ökar, vilket bidrar till att driva upp aktierna.
Kommer denna trend att fortsätta, och kommer det att räcka för att europeiska aktier ska ersätta sina amerikanska motsvarigheter som ett “måste” i investerarnas portföljer?
“Det fanns flera drivkrafter bakom uppgången på den amerikanska marknaden under det senaste decenniet”, säger Morningstar Field.
“Utvecklingen och tillväxten av Magnificent Seven spelade en stor roll, och på senare tid har Inflation Reduction Act haft en stor inverkan. Den senaste tidens åtgärder från den amerikanska administrationen har gjort mycket för att övertyga investerare om att de inte kan lägga alla sina ägg i den amerikanska korgen, vilket bådar gott för Europa. Även om den europeiska tillväxten fortfarande släpar efter den amerikanska, håller gapet på att minska och Europa har fortfarande mycket torrt krut.”
Enligt Siddiqui på Neuberger Berman kan samtidigt förenklade leveranskedjor, riktad industripolitik och en starkare inhemsk konsumtion ytterligare öka aktieägarvärdet, även utan att efterlikna den amerikanska återköpsmodellen.
Han säger dock att Europas förmåga att replikera avkastningen i amerikansk stil fortfarande är osäker: “Strukturella problem med innovationsbrister och komplexa regelverk kvarstår. Men med förbättrade lånevillkor och nya infrastruktursatsningar är vi optimistiska om att Europa kan skapa meningsfulla vinster för investerare om reformerna fortsätter. Att komma till rätta med ineffektivitet är fortfarande avgörande för de långsiktiga konvergensutsikterna.”
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.