Asienbörserna hotas av vanvett

Det är osannolikt att aktiemarknaderna i Asien kan fortsätta uppåt i samma takt som år 2003. Svagare dollar och stark tillväxt i USA räcker inte långsiktigt.

Daniel Ben-Ami | 13-01-04 | E-mail Article
De flesta fondförvaltare är positiva till börserna i Asien. I den senaste omgången av Morningstar undersökning "European Fund Trends" svarar 42 procent att Asien kommer att ge högst avkastning under år 2004. Det bekräftas av den senaste omgången av Merrill Lynch senaste undersökning, där 44 procent av fondförvaltarna i Asien svarar att regionens aktier är undervärderade.

Men det finns även anledning att vara avvaktande till investeringar i Asien. De trender som har givit en brant uppgång under år 2003 kan vända.

Uppenbart är att intresset för asiatiska aktier ökade starkt under år 2003. MSCI AC Far East Free ex Japan index steg 17 procent, räknat i svenska kronor, jämfört med världsindex som steg 8 procent. Bland de enskilda länderna var utvecklingen bäst i Thailand (+93%) följt av Indonesien (+40%). Men det var marknaden för H-aktier (kinesiska aktier noterade i Hongkong) som utvecklades allra bäst med en uppgång på 108 procent räknat i kronor.

Många av de större marknaderna i Asien halkade dock efter. Resten av aktiemarknaden i Hongkong steg bara 9 procent, Singapore 11 procent och Malaysia bara 2 procent.

Flera faktorer bakom uppgången

En kombination av flera samverkande faktorer hjälpte till att trycka upp aktiekurserna i Asien. Utvecklingen i resten av världen var troligen avgörande för uppvärderingen. Viktigast var troligen den ekonomiska återhämtningen i USA, som skapades av låga räntor och ökat statligt budgetunderskott. Ökad tillväxt i USA gynnar alla de företag i Asien som exporterar till Amerika. Dessutom blir det lättare för regeringarna i Asien att stimulera sin inhemska efterfrågan när de kan hålla räntorna låga.

Till detta kommer den allt svagare USA-dollarn. Många av valutorna i Asien är knutna till dollarn och centralbankerna i Asien måste därför sänka sina räntor när dollarn försvagas. Detta gynnar branscher som banker, konsumentprodukter och fastigheter.

Inom Asien är den viktigaste förändringen under 2003 att Kinas betydelse har blivit allt tydligare. Även om den inhemska ekonomin i Kina till stor del är stängd för utlänningar, så har den ändå stor betydelse för resten av regionen, via handel och investeringar. Dessutom har börsnoteringar av kinesiska företag blivit allt viktigare. Till exempel var noteringen av China Life, det största livförsäkringsbolaget i Kina, i både Hongkong och New York den största nyintroduktionen i världen under förra året.

Fara framöver

Men det finns en fara med den starka tillväxten i Asien, nämligen att dynamiken stöter på problem framöver. Om antingen den amerikanska eller kinesiska ekonomin drabbas av en konjunkturnedgång, så skulle det påverka aktiekurserna kraftigt negativt.

Andy Xie, en välkänd ekonom hos amerikanska Morgan Stanley som är baserad i Hongkong, har till och med varnat att en börsbubbla håller på att blåsas upp i Asien: "Fjärran Östern har normalt goda tider om USA:s ekonomi utvecklas väl eller om dollarn är svag. När båda inträffar samtidigt hamnar regionen till slut i allvarligt vanvett [serious frenzy]."
You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar