Inflation i Kina hotar tillväxten

Aktiemarknaderna i Asien har fortsatt upp i år, trots att världsindex tappat farten. Argumenten för hög tillväxt finns kvar, men ökad inflation oroar investerarna.

Daniel Ben-Ami | 22-03-04 | E-mail Article
MSCI AC Far East Japan index har stigit 8 procent fram till 18 mars, medan världsindex bara har stigit 1 procent (båda i dollar). Även börserna i Asien har dock befunnit sig högre tidigare i år och fallit tillbaka något. Vinnare är Malaysia (+15%), Taiwan (+14%) och Sydkorea (+13%). Förlorare är Thailand (-15%), Filippinerna (-2%) och Kina (-1%).

Många fondförvaltare fortsätter att vara positiva till Asien. Enligt den senaste omgången av Merrill Lynch undersökning av framtidstron hos Asienförvaltare förväntar sig netto 71 procent starkare ekonomisk tillväxt de kommande 12 månaderna, 76 procent förväntar sig ökade företagsvinster och 41 procent anser att regionens aktier är undervärderade.

Risk för ökad inflation i Kina

Uppmärksamheten är i första hand fokuserad på Kinas ekonomi och hur den kommer att utvecklas framöver. Efter en ökning av BNP på 9,1 procent under förra året, vilket drog med sig ekonomierna i resten av Asien, försöker myndigheterna i Kina nu att begränsa tillväxten till 7 procent i år. Detta för att undvika en överhettning av ekonomin följt av en lågkonjunktur. Ett tecken på sådana problem är ökad inflation i Kina och det är därför oroande att netto 70 procent av fondförvaltarna i regionen enligt Merrill Lynch räknar med att inflationen i Kina kommer att öka det närmaste året.

Tidigare har det funnits rädsla för deflation, så svag inflation är goda nyheter. Men om inflationen skulle stiga kraftigt ger det ekonomiska skadeverkningar. Kinas ekonomi stramas nu åt främst genom begränsningar i bankernas nyutlåning, genom de skärpta kapitaltäckningskrav (andelen eget kapital i förhållande till utlåningen) som infördes i december. Dessutom försöker de centrala myndigheterna mer allmänt att övertala de statliga bankerna att minska sin utlåning. Men det är svårt för de centrala myndigheterna att kontrollera bankerna ute i provinserna.

Problem i Korea och Thailand

Även i andra länder i Asien finns problem. I Korea har åtalet mot president Roh Moo-hyun skapat oro, men fondförvaltarna verkar se detta som ett kortsiktigt problem som på längre sikt stärker övergången till demokrati. Börsnedgången i Thailand efter förra årets indexdubbling beror troligen på att investerarna oroas av hur regeringen hanterar fågelinfluensan och oroligheterna bland muslimer i södra delen av landet. De flesta fondförvaltare verkar dock se denna typ av problem som små i förhållande till den potential för stark ekonomisk tillväxt som finns totalt sett i regionen.
You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar