Göd spargrisen

Jonas Lindmark 2011-06-08 | 11:35
Facebook Twitter LinkedIn

Grundavdrag för sparande är bästa alternativet, eftersom det nya investeringssparkontot bara blir en ny typ av kapitalförsäkring och det politiska intresset för sänkt kapitalskatt är iskallt, sammanfattar DN villkoren för sparande i Sverige: "Rädslan är förmodligen stor hos regeringen att förlora sympatier bland högt belånade bostadsrätts- och villaägare och att oppositionen ska få ytterligare krut i bössan när den siktar in sig på att alliansens skattereformer gynnar de rika."

Istället finns inom regeringen och den borgerliga alliansen idéer om att gynna enbart småsparare. Annie Johansson, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesman, föreslog i helgen ett grundavdrag för kapitalinkomster. Ordföranden i skatteutskottet Henrik von Sydow och riksdagsledamoten Johnny Munkhammar för

eslog att Moderaterna ska utreda nya sätt att uppmuntra sparande, till exempel ett särskilt ”egenmaktskonto” med skatterabatt för besparingar upp till 50.000 kronor.

Läs mer: Dagens Nyheters ledarsida

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar