Sju av åtta banker har ingen koll på ny skatt

Jonas Lindmark 2011-11-11 | 15:00
Facebook Twitter LinkedIn

Snart införs en ny skatt på fonder i Sverige, men som privatperson är det svårt att bekvämt få information om förändringen. Skatteupplysningen kan inte svara direkt, visar SvD Näringslivs rundringning, och bara en av åtta banker kan via sin kundtjänst informera om skatten. Avanzas anställda kunde berätta om hur skatten fungerar, medan personalen hos Nordea hänvisade till Skatteverket.

Rätt svar är att den nya skatt som gäller själva fonderna är låg, utgångspunkten är 0,4 procent av fondandelarnas värde den 1 januari 2012 som kommer att belastas med normal kapitalskatt, alltså för privatpersoner 30 procent. Den som har 100.000 kronor i fonder ska med andra ord ta upp 400 kronor som inkomst av kapital. Skatten på de 400 kronorna blir 30 procent, det vill säga 120 kronor per år. Sc

hablonintäkten får också kvittas mot till exempel kapitalförluster och ränteutgifter.

Läs mer: E24

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar