Hållbara fonder slår konkurrenterna

Jonas Lindmark 2015-06-01 | 13:50
Facebook Twitter LinkedIn

Etiska fonder har i snitt presterat aningen högre avkastning både 1 år och 10 år bakåt, visar en granskning i SvD Näringsliv. Total 936 svenskregistrerade fonder ingår i undersökningen av genomsnittlig %-rank, där 1 betyder att fonden presterat i den bästa hundradelen inom sin kategori och 100 den sämsta. För fonder som fondbolagen sagt har någon typ av etisk profil är %-rank i snitt 48 under det senaste året och 40 de senaste tio åren. För övriga svenska fonder är snittet 52 det senaste året och 46 de senaste tio åren fram till 30 april.

[skillnaden är liten och påverkas kraftigt av hur många misslyckade fonder som fondbolagen har lagt ned, eftersom endast fonder som finns kvar ingår. Till exempel har Swedbank lagt ned nästan alla Banco-fonder, som presterade dåligt och hade

låg Morningstar Rating innan de avvecklades. -JL]

Läs mer: Svenska Dagbladet

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar