Förvaltarnas hållbarhet får sällan högsta betyg

Jonas Lindmark 2015-08-06 | 12:36
Facebook Twitter LinkedIn

Bara två förvaltare får högsta betyg för hållbarhetsarbetet i sina fonder, medan elva får underkänt i en granskning av positivt urval och påverkan på börsbolagen gjord av Söderberg & Partners. Positivt urval handlar om vilken hänsyn förvaltaren tar till hållbarhet i samband med valet av aktieinnehav i fonderna. Nordea och DNB har störst andel fonder med högsta betyg, bland 33 fondförvaltare med fonder som säljs i Sverige.

"De här bolagen lägger mycket resurser på att arbeta med hållbarhet och har bra kapacitet för att göra egna analyser. De är också bra på att få ut informationen till de enskilda förvaltarna som sköter fonderna" säger Kajsa Brundin, chef för produktanalys på Söderberg & Partners, till Dagens Nyheter.

Elva fondbolag fick rött ljus i granskningen och det

har enligt Kajsa Brundin flera förklaringar: Några är mindre förvaltare som inte har samma resurser att satsa på den här formen av analys. Några av förvaltarna är mycket aktiva och kanske anser att de tack vare snabba affärer har kontroll över innehaven. Dessutom har hedgefonder och räntefonder svårare att arbeta med påverkan, så fondbolag som inte har aktiefonder eller har liten andel aktiefonder får låga betyg i undersökningen.

Läs mer: Dagens Nyheter

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings