Trump mest negativ för Latinamerikafonder

Jonas Lindmark 2016-11-16 | 14:41
Facebook Twitter LinkedIn

En vecka efter att Donald Trump blev vald till president syns tydliga effekter på fondernas avkastning. Vinnare bland svenskregistrerade aktiefonder är olika typer av USA-fonder, som i snitt stigit 5 procent, vilket delvis beror på att dollarn har stärkts. Även läkemedelsfonder har i snitt stigit 5 procent, främst baserat på att det politiska hotet att pressa läkemedelspriserna i USA minskade när Hillary Clinton inte blev vald.
Största förlorare är Latinamerikafonder, som backat 11 procent den senaste veckan, troligen främst därför att ökad protektionism i USA skulle slå hårdast mot dessa börsföretags exportmöjligheter, särskilt från Mexiko.

I genomsnitt är värdeökningen i svenska aktiefonder den senaste veckan 0,7 procent. Samtidigt har USA-dollarn stigit drygt en procent

mot svenska kronan från 8 till 15 november, så omräknat till dollar har aktiefonderna backat en aning jämfört med värderingen strax innan Trump blev vald.

Läs mer: Morningstar

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar