9 miljarder i fossilfria fonder på bara ett år

Jonas Lindmark 2017-05-24 | 13:38
Facebook Twitter LinkedIn

Ett år efter att SPP startade tre fonder som undviker aktier med stark koppling till användning av fossila bränslen har förvaltat kapital vuxit sig stort. De nya fonderna hade per 30 april ett förvaltat kapital på 9 miljarder kronor. Aktiefonderna SPP Tillväxtmarknad Plus, SPP Global Plus och SPP Sverige Plus köper dels inte aktier i börsbolag som som utvinner eller distribuerar fossila bränslen eller bolag med stora fossilreserver. Dels väljer de bort bolag som har högst fossilt fotavtryck och investerar mer i bolag som har lågt fossilt fotavtryck och högt hållbarhetsbetyg.

"Till skillnad från aktivt förvaltade fonder är inte målet att förutse vilken enskild teknik som blir dominerande i framtiden. För att sprida riskerna investerar fonden istället i många olika tekniker, exem

pelvis i vindkraft, vattenkraft, solenergi och bergvärme" säger Åsa Wallenberg, VD för SPP Fonder.

Läs mer: SPP Fonder

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar