Nytt avtal klart för PPM-torget

Jonas Lindmark 2018-09-12 | 10:43
Facebook Twitter LinkedIn

Idag offentliggörs det nya avtalet som fondbolag måste skriva under om de vill ha fonder med för att förvalta premiepensionen hos Pensionsmyndighetens (PPM). Nytt är bland annat att det inte får utges någon form av provision kopplad till fonder inom premiepensionen, fonderna måste ha 3 års historisk utveckling och ha minst 500 miljoner i förvaltat kapital utanför PPM.

Det nya avtalet börjar gälla 1 november 2018. Fonder som inte ansöker på nytt eller inte uppfyller de 29 nya kraven kommer att avregistreras under nästa år. Sista datum för en ny ansökan är 28 december 2018.

Utomstående beräkningar visar att ungefär hälften av dagens drygt 800 PPM-fonder kommer inte klarar alla de nya kraven. Under 2019 kommer därför över en miljon PPM-sparare att behöva göra ett nytt P

PM-val för att behålla en egen riskprofil. De som inte gör ett nytt val och har pengar i fonder som kastas ut kommer att få pengarna flyttade till det statliga alternativet Sjunde AP-fonden, merparten till AP7 Aktiefond som ger högt risktagande.

Läs mer: Pensionsmyndigheten

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar