Revansch för IT-fonder

Under hösten har IT-fonderna fått revansch och är på väg att komma ikapp världsindex, räknat sedan årsskiftet. Dollarnedgången på 7 procent under november har dock bromsat uppvärderingen.

Jonas Lindmark 2006-11-27 | 13:11
Facebook Twitter LinkedIn
Sex av de senaste sju åren har IT-fonder utvecklats sämre än världsindex. Det enda undantaget är 2003, då många högriskplaceringar återhämtade sig rejält efter börsraset 2001 och 2002.

Efter den extrema uppvärderingen under slutet av 1990-talet var det (med facit i hand) självklart att IT-aktierna skulle utvecklas sämre än världsindex när verkligheten inte motsvarade ”IT-bubblans” förväntningar. Men efter att lågkonjunkturen tagit slut och den globala tillväxten tog fart igen 2003, så satsade många investerare åter hårt på informationsteknik och angränsande tillväxtbranscher.

Det finns flera skäl till besvikelsen de senaste tre

åren. Ett är att IT-aktierna främst är noterade i USA, där börsutvecklingen varit sämre än i resten av världen. Ett annan är att branschen domineras av ett dussin bjässar, medan det främst är små och medelstora börsbolag som har uppvärderats de senaste åren. Dessutom finns specifika branschproblem, främst att intensiv konkurrens ger fallande försäljningspriser som bara delvis kompenseras med stigande volymer.

Revansch under hösten

Men under hösten har IT-aktierna blivit mer populära. De senaste tre månaderna (fram till fredag 24 november) har de svenskregistrerade fonderna i Morningstars kategori ”Ny teknik” i snitt klättrat 9,6 procent medan världsindex bara stigit 3,5 procent. Delvis beror revanschen rimligen på goda nyheter från branschen, men dessutom har aktier i storbolag generellt utvecklats bättre. IT-fonderna är dock fortfarande något efter världsindex mätt sedan årsskiftet.

Dollarnedgången under år 2006 har tagit ny fart under november, på bara sex veckor har USA-dollarn backat med 50 öre till 6,90 och sedan årsskiftet är nedgången 13 procent. Amerikanska Nasdaq där flertalet stora amerikanska IT-bolag är noterade har klättrat 12 procent i år räknat i dollar, vilket betyder att nettot för svenska sparare just nu blir en värdeminskning med 1 procent.

I ett längre perspektiv är dock skillnaden fortfarande häpnadsväckande stor. De 14 svenskregistrerade IT-fonderna har i genomsnitt backat 18 procent de senaste fem åren, medan Sverigefonder i snitt klättrat 53 procent och svenska Europafonder har stigit 15 procent. Problemen är kopplade till USA, det visas av att USA-fonderna i snitt backat 23 procent sedan november 2001. Därmed är det osäkert om IT-fondernas revansch kan fortsätta, för många experter varnar nu för att den låga amerikanska tillväxten det senaste halvåret riskerar att fortsätta under 2007.

[denna text skrevs 27 november, publicerades i Computer Sweden den 13 december 2006 och på denna hemsida den 4 december]

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar