Nordea vinnare, SEB förlorare

Sverigefonderna har klättrat rejält i år. Nordeas förvaltare är bland vinnarna med en värdeökning på 16 procent, medan SEB bara segat sig upp 9 procent. Skillnaden är ett tydligt motbevis i debatten om ifall storbankerna säljer fonder som i smyg följer index.

Jonas Lindmark 2015-06-11 | 12:29
Facebook Twitter LinkedIn

Stockholmsbörsen har backat den första veckan i juni. Men räknat sedan årsskiftet är uppgången ännu brantare är förra året, i snitt har Sverigefonderna stigit 14 procent fram till 10 juni. Det är nästan lika mycket som under hela förra året, då Morningstars fondindex för Sverigefonderna steg 16 procent.


Vinnare är precis som föregående två kalenderår till stor del småbolagsfonder och andra fonder med specialiserad strategi, som Spiltan Aktiefond Småland, Lannebo Utdelningsfond och Swedbank Robur Exportfond.


SEB förlorare


SEB sticker ut åt ena håller och är med bland förlorarna hittills 2015, deras aktivt förvaltade Sverigefonder har i snitt bara segat sig upp 9 procent fram till 10 juni. Förvaltarna hade per 31 mars satsat på aktier i Industrivärden, Sandvik och Skanska och valt bort Nordea, Assa Abloy och Volvo. Dessutom har SEB haft hög andel Swedbank och den egna SEB-aktien. För kunderna är det nog en klen tröst, men förvaltningens resultat visar åtminstone att SEB förvaltning av svenska aktier inte ligger särskilt nära index, även om sju av de tio största innehav även ingår bland de tio största aktierna i jämförelseindex. Att på mindre än ett halvår tappa 5 procentenheter jämfört med snittet i kategorin är ett tydligt exempel på risken med aktiv förvaltning.


Nordea vinnare


Nordea har lyckats mycket bättre, deras aktivt förvaltade Sverigefonder har i snitt klättrat 16 procent under samma mätperiod. De fyra största innehaven per 31 december var Tele2, Autoliv, Millicom och Electrolux - aktier som inte finns med bland det tio största innehaven hos SEB. Nordeas förvaltare hade även satsat på Alfa Laval, Kinnevik och Swedish Match som inte utvecklats lika bra.


Anmärkningsvärt är att inget av de åtta största innehaven i de aktiva Sverigefonderna hos SEB är med bland topp-10 hos Nordea. Största gemensamma innehav är Sandvik som är nummer 9 i SEB-fonderna och nummer 5 i Nordea-fonderna. Detta exempel är ett tydligt motbevis i debatten om ifall storbankerna säljer fonder som i smyg följer index. Fast som jag tidigare påpekat så begränsar fondlagen hur aktiva storbankernas förvaltare kan vara, eftersom de inte får ha ett väsentligt inflytande (se "Svårt vara aktiv när fonderna blir för stora").


Om du själv vill göra liknande kontroller så är Morningstars verktyg X-Ray ett utmärkt hjälpmedel. Markera först de fonder du vill jämföra i rutan till höger om fondernas namn i sökningen och klicka sedan på ”X-Ray” ovanför tabellen. Fonderna jämförs ur flera perspektiv och sidan ”Överlapp” visar vilka aktier som är de tio största gemensamma innehaven, samt hur stora de är i respektive fond. Notera att portföljdatum ibland skiljer sig åt, men så länge skillnaden inte är mer än 3 månader är jämförbarheten av stora förvaltare hyfsad eftersom deras innehav brukar vara långsiktiga.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar