Ännu mer skeptiska till USA

Merrill Lynch globala undersökning visar att allt fler fondförvaltare räknar med lägre tillväxt, samt att Japan ses som vinnare och USA som förlorare.

Jonas Lindmark 2005-10-19 | 14:14
Facebook Twitter LinkedIn
Den amerikanska investmentbanken Merrill Lynch gör varje månad en undersökning för att ge en bild av vad fondförvaltarna tror om framtiden. Den senaste omgången av "Global Fund Manager Survey" genomfördes under perioden 7 till 13 oktober och svaren offentliggjordes i går. De globala frågorna har besvarats av 227 fondförvaltare runt om i världen som tillsammans förvaltar cirka 5.400 miljarder kronor.

USA förlorare, Japan vinnare

En tydlig trend i undersökningen det senaste året är att en allt större majoritet fondförvaltare svarar att en konjunkturnedgång har börjat. Dubbelt så många svarar att tillväxten i den globala ek

onomi kommer att minska de närmaste 12 månaderna, jämfört med öka. Mer än dubbelt så många svarar att börsföretagens vinstutveckling kommer att försämras och tre gånger fler förutspår lägre rörelsemarginaler. I genomsnitt förutspås att vinst per aktie globalt sett kommer att öka 4 procent, vilket är den lägsta prognosen sedan hösten 2001.

Men det finns samtidigt ovanligt tydliga vinnare och förlorare bland de största aktiemarknaderna, enligt fondförvaltarna. Netto 52 procent av fondförvaltarna är underviktade amerikanska aktier, vilket är den största andelen sedan mars 1999, samtidigt är det hela 54 procent överviktade japanska aktier. Mot USA talar främst att aktierna i New York anses för högt värderade, att vinstutvecklingen kommer att bli sämre och att centralbanken Fed kommer att fortsätta höja de korta räntorna.

För Japan talar främst att fondförvaltarna tror att vinstutvecklingen kommer att bli bäst där, att aktierna där är lägst värderade och att den japanska yenen är undervärderad. Det är alltså inte så konstigt att netto 44 procent av fondförvaltarna svarar att japanska aktier kommer att få den bästa utvecklingen de kommande tolv månaderna. Samtidigt är det bara 9 procent som svarar att USA-aktier blir vinnare, medan 12 procent svarar att de kommer att få sämst utveckling.

Blir ofta tvärtom

Svaren i undersökningen publiceras på internet (se länk ovan till höger). Tänk dock på att även om alla svarar ärligt kan man inte få säkra prognoser med denna typ av undersökning, eftersom man frågar alla typer av fondförvaltare, både bra och dåliga. Men majoritetens svar ger ändå ofta en bra bild av vad ”marknaden” just nu tror om framtiden.

Fast de största vinstmöjligheterna får den som tror att marknaden har fel och vågar gå mot strömmen. Merrill Lynch påpekar i sin sammanfattning den här månaden att framtiden ofta blir tvärtom om mot det undersökningen visar. Därför har det tidigare ofta gått att förutse när en trend kommer att vända genom att se om en väldigt stor andel av förvaltarna redan försöker tjäna pengar på den nuvarande trenden. Och eftersom en rekordstor andel förvaltare redan har övervikt japanska aktier och undervikt USA-aktier, så kan det framöver blir svårare att hitta nya köpare av japanska aktier.

Å andra sidan är det förstås inte säkert att trenden bryts just i oktober. Tidigare är har trenderna på aktiemarknaden ofta fortsatt under fjärde kvartalet och början av nästföljande år, vilket troligen har psykologiska orsaker, till exempel att många förvaltare vill kunna visa upp att de har rätt placeringar i sina årsapporter och att många investerare lockas av de investeringar som uppvisar högst avkastning det senaste året.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar