Osäker arbetslöshet i USA

En ny kommentar: Nordamerika.

Jonas Lindmark 2002-03-08 | 23:12
Facebook Twitter LinkedIn
”Lägre arbetslöshet än väntat i februari”, var nyheten som drev upp aktiekurserna i USA ytterligare en bit i dag. De flesta ekonomer hade räknat med en ökning, alla prognoser låg mellan 5,6 och 5,9 procent enligt Econoday. Men det som offentliggjordes i dag är 5,5 procent arbetslöshet.

Aktiemarknaden valde (såklart) att tolka detta som ännu ett bevis på att nästa högkonjunktur snart är här. Den officiella arbetslösheten steg från 4,6 procent i juli till 5,8 procent i december, men har nu minskat två månader i rad. Nedgången är förvånande, eftersom arbetslösheten normalt inte börjar falla förrän konjunkturuppgången har pågått ett tag.

div> Säsongsjusterad

Fast viktigt att känna till är att statistiken är säsongsjusterad (rensad från den historiska snittskillnaden mellan månaderna). I dagens rapport står att antalet anställda (nonfarm payrolls) preliminärt ökade med 66.000 i februari, men minskade med 60.000 jämför med i december. Men det är säsongsjusterat, de verkliga siffrorna är 132.143 tusen anställda i december och 129.839 tusen preliminärt i februari. Alltså en minskning med 2,3 miljoner anställda, preliminärt. Den ”ökning” som aktiemarknaden gläds åt är alltså i själva verket ”kanske en lite mindre minskning än vanligt så här års”.

Felmarginal

Precis som i Sverige mäts den amerikanska arbetslösheten med en enkät till hushållen. 0,05 procent av alla över 16 år tillfrågas vad de gjorde under andra veckan i månaden, vilket ger en betydande felmarginal. En granskning av fotnoterna i rapporten från Department of Labor (se länk) visar att sannolikheten är 90 procent att den (säsongsjusterade) arbetslösheten i januari låg mellan 5,41 och 5.79 procent. Och sannolikheten är 90 procent att den (säsongsjusterade) arbetslösheten i februari låg mellan 5,36 och 5,74 procent. En minskning?

Arbetsmarknadsminister Elaine Chao varnar dessutom för att fler av de 4,4 miljoner människor som just nu inte räknas med i arbetslösheten, därför att de inte aktivt har sökt jobb, kommer att söka om arbetsmarknaden förbättras – vilket troligen ger en ökning av den officiella arbetslösheten.

Varmaste vintern på 106 år

Slutligen är det värt att påpeka att det i USA har varit den varmaste vintern på 106 år, vilket gjort att bland annat byggbranschen har varit mer aktiv än normalt. Både husbyggande och privat konsumtion brukar normalt vara ”motorer” när konjunkturen vänder uppåt, men det senaste året har de istället fortsatt att öka genom hela recessionen. Och de börsnoterade företagen har fortfarande dålig lönsamhet. Därmed är det svårt att se vad som skulle kunna hjälpa till att minska arbetslösheten framöver.

+ Världens största och starkaste ekonomi
+ Rekordlåga korta räntor
– ”Motor” saknas för ökad tillväxt
– Färre anställda ger lägre efterfrågan
– Ökad risk för fallande dollar


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings