Bolagen som samarbetar med Monyx

Jonas Lindmark 2019-05-03 | 8:59
Facebook Twitter LinkedIn

Trots att statliga Pensionsmyndigheten har gjort en 40 sidor utvärdering av Monyx fonder, med hård kritik av fondernas placeringar, och beslut att avregistrera deras PPM-fonder, så har andra mellanhänder fortsatt att sälja Monyx visar en granskning av Småspararguiden. Efter att PPM-pengarna tagits ut finns ungefär 13 miljarder kronor kvar i Monyx fonder. Bakgrunden är att höga avgifter ger fondbolag utrymme att betala höga provisioner till säljare hos till exempel Hjerta, Max Matthiessen och Söderberg & Partners.

Men dessutom krävs att en bank eller ett försäkringsbolag håller kundernas konton och agerar mellanhand för fonderna, vilket enligt Småspararguiden sker hos Avanza, Danica, Folksam, Länsförsäkringar, Movestic, Nordnet, SEB, Skandia och SPP. Flera av dessa mellanhänder svarar att East Capital är på väg att köpa Monyx och att de har en dialog. Samtidigt är det andra liknande mellanhänder som valt att inte förmedla Monyx fonder: AMF, Brummer, Handelsbanken, Nordea och Swedbank.

Läs mer: Småspararguiden

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings