Guld i år sämre för fondsparare

Guldpriset har stigit 21 procent sedan årsskiftet, men guldfonderna har samtidigt backat 8 procent. En förklaring är att aktier i guldgruvor ger osäkerhet, medan metallen symboliserar trygghet.

Jonas Lindmark 2020-04-14 | 16:47
Facebook Twitter LinkedIn

2019 var aktiefonder som fokuserar på att investera i guldgruvor bland vinnarna och steg i snitt 49 procent. Förklaringen är främst att guldpriset återhämtade sig brant förra året, efter sex år med svag utveckling.

Men i år har fonderna aktiekurserna på innehaven i guldgruvor gått skilda vägar jämfört med metallpriset. Guld kostar när detta skrivs 1727 dollar per uns, 14 procent mer än vid årsskiftet. Dessutom har USA-dollar också stigit, upp drygt 6 procent. Tillsammans gör det guld 21 procent dyrare för oss svenskar.

Fonderna i kategorin ”Branschfond, ädelmetaller” har istället i snitt backat 8 procent, med stor spridning. De två som är valbara inom PPM är strax över noll, medan fonder som sprider investeringarna på produktion av både guld och silver har backat drygt 20 procent. En trolig förklaring är att aktier generellt ses som en riskabel investering och den ekonomiska krisen som följt av pandemin Covid-19 har gjort att investerare vill sänka sitt risktagande och sålt aktier generellt. Stora uttag ur globalfonder ger säljtryck i alla branscher.

Fysisk guld trygghet

Långsiktigt ska aktier i guldgruvor ge bättre avkastning än att äga guld, eftersom produktionen i genomsnitt är lönsam och ger utdelning till aktieägarna. Att fysiskt äga metallen guld ger däremot en kostnad för att förvara guldet tryggt och extra försäkringskostnader. Men på kort sikt är fysiskt guld en mer lockande tillgång, särskilt under oroliga tider, eftersom den symboliserar trygghet. Fysiskt guld går att sälja direkt och till och med använda i byteshandel i en allvarlig kris då det moderna betalningssystemet slutar fungera.

Ett mellanting är börshandlade fonder (ETF) som ger exponering mot guldpriset. Deras värde följer det pris som råvarumarknaden sätter på fysiskt guld. Fast en ETF är fortfarande ett börsnoterat, elektroniskt värdepapper som kräver en fungerande aktiemarknad för att få loss investerade pengar. Mer om vilka alternativ Morningstars analytiker rekommenderar i Guld som försäkring i ditt sparande”.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings