Nu är nya fondsökningen fixad

Efter lanseringen av nya sajten 14 mars hörde många av sig och påpekade buggar och nackdelar i vår nya fondsökning. Den här veckan har Morningstars tekniker installerat en förbättrad version. Här är 4 tips för att hitta rätt bland 35.000 andelsklasser.

Jonas Lindmark 2020-05-07 | 17:14
Facebook Twitter LinkedIn

Sökning av svenska fonder, en andelsklass av varje

När den nya Morningstar.se sajten lanserades var en viktig förbättring att sidorna är responsiva, vilket betyder att de fungerar bättre med mobiltelefoner och surfplattor. En del av uppdateringen är den gamla svenska fondsökningen har ersatts av en modern Fund Screener, som Morningstar lanserade i resten av Europa redan förra året.

En skillnad jämfört med den gamla fondsökningen är att den nya i utgångsläget visas alla andelsklasser som rapporteras till Morningstar och har fondfaktablad på svenska (KIID). Utomlands säljs fondernas gemensamma portföljer av innehav ofta med olika villkor, via tio eller fler olika andelsklasser som skiljer sig när det gäller avgifter, minsta insättning, valutaexponering, med mera. När detta skrivs visas 5.300 fonder på svenska sajten, men de har tillsammans 35.000 andelsklasser.

Tips 1: Innan du faktiskt investerar pengar är det viktigt att välja rätt andelsklass, men i början av sökningen är överblick ofta mer värt, vilket skapas genom att bara se en andelsklass av varje fond. Detta filter finns längst ned till höger i sökningen och heter ”Endast äldsta andelsklass”.

Tips 2: Premiepensionen hos Pensionsmyndigheten (PPM) är många svenskars största fondsparande och därför vill många i första hand välja mellan enbart de fonder som går att välja i PPM. Detta filter syns ovanför det förstnämnda och heter ”Endast PPM-fonder”. Notera att detta filter fungerar dåligt tillsammans med ”Endast äldsta andelsklass”, eftersom det bara är en andelsklass av varje fond som Pensionsmyndigheten investerar i och detta ofta är en yngre andelsklass.

Tips 3: Journalister vill ofta fokusera på de fonder som främst innehåller svenska sparares pengar, vilket är de fonder som är registrerade i Sverige. I fondsökningen går det att välja att se enbart fonder från ett visst land via en dropdown som heter ”Registreringsland” och detta filter fungerar bra tillsammans med ”Endast äldsta andelsklass”, till exempel för att se enbart svenska fonder.

Tips 4: Fler filter finns för de som är specialintresserade, ytterligare elva valmöjligheter finns dolda bakom knappen ”Avancerad sökning”, till höger nedanför den vanliga fondsökningen.

Men, som så ofta med ny teknik, rapporterade användarna efter lanseringen 14 mars några buggar i den nya fondsökningen. Nu har våra tekniker och databasansvariga hittat lösningar på de största bakomliggande problemen, vilket bland annat gör att vår Fund Screener nu visar rätt antal PPM-fonder och senast rapporterade förmögenhet. Förvald sortering är ändrad tillbaka till högst avkastning 5 år.

Dessutom har utbudet fonder som visas minskats med 1300 andelsklasser. Främst beror det på att vi rensat bort fondklasser skapade för fondförsäkringar och satt en gräns på 2 månader för hur gammal senaste andelskurs får vara (information om nedlagda fonder kan ibland vara intressant, men är de för gamla ger de ofta förvirrande jämförelser).

Fonder som enbart rapporterar månadsavkastningar och inte andelskurser (NAV) har också sorterats bort, eftersom den nya Fund Screenern är byggd för att visa NAV-avkastningar. Det påverkar främst en del hedgefonder, som inte längre går att söka.

Fler förbättringar och uppdateringar kommer framöver. Har du önskemål eller synpunkter så skriv gärna till support@morningstar.se och berätta.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar