Alla Afrikafonderna är döda

Som mest innehöll de svenska Afrikafonderna 2,8 miljarder kronor, men de senaste fem åren har alla fem försvunnit. Efter att Tundra fusionerade sina aktiefonder i september finns nu bara bredare fonder hos de svenska fondföretagen, som investerar cirka 20 procent i Afrika.

Jonas Lindmark 2020-10-20 | 13:00
Facebook Twitter LinkedIn

För 10-15 år sedan skrev tidningarna ofta om Afrikafonder. Det var nog flera aspekter som lockade journalisterna, allt ifrån att ämnet kan illustreras med spännande foton, till förhoppningen att fondsparare skulle kunna bidra med kapital för att hjälpa fattiga länder. Budskapet var ofta att hög avkastning borde vara möjlig, baserat på förhoppningar om hög framtida ekonomisk tillväxt.

Idag har vi facit. Alla de fem Afrikafonder med svensk anknytning som startade mellan 2006 och 2013 är nu nedlagda. Den sista som försvann var Tundras, som fusionerades med tre andra fonder i september.

Negativ avkastning

Förklaringen är i första hand negativ avkastning. Snittavkastningen hos de utländska Afrikafonder som finns kvar är minus 0,8 procent per år de senaste tio åren, till stor del orsakat av fallande råvarupriser. Svenska globalfonder har samtidigt i snitt stigit drygt 11 procent per år. Fast det finns andra fondkategorier som utvecklats lika dåligt, utan att alla fonder lagts ned. Till exempel har Latinamerikafonderna i snitt backat 3 procent per år de senaste tio åren, men ändå finns de kvar både hos Handelsbanken, Nordea och SEB.

En relaterar förklaring är liten fondförmögenhet, för dålig avkastning gör att många sparare ledsnar och byter till andra fonder, plus att negativ avkastning också gör att kapitalet krymper. Tundras fond innehöll bara 29 miljoner kronor per 31 juli och de utländska fonderna i kategori Afrika innehåller i snitt bara 300 miljoner kronor. Även fast snittavgiften är hög (2,2% årlig avgift) räcker det inte för att betala både administration och lön till förvaltaren. Även i resten av Europa är intresset svagt, den största Afrikafonden är Irland-registrerade Old Mutual African Frontiers som innehåller 2,2 miljarder konor (snittet bland svenska aktiefonder är 9 miljarder).

Sett som grupp innehöll de fem svenska Afrikafonderna som mest 1,4 miljarder kronor tillsammans, det var i april 2015 när optimismen om tillväxtmarknaderna var större än idag. Fast som synes i tabellen nedan var både Simplicity och HQ (som därefter bytt namn till Carnegie) som störst flera år tidigare. Tundra nådde däremot sin topp storleksmässigt först i april 2018. Summan av de svenska Afrikafondernas förmögenhet när respektive fond var som störst är 2,8 miljarder.

Svenska Afrikafonder
Namn Start Max förm,
milj kr
Max förm,
datum
Död
Simplicity Afrika maj 2006 543 dec 2010 okt 2018
Carnegie Afrika maj 2006 831 dec 2007 mars 2019
Swedbank Robur Afrika nov 2007 434 aug 2014 nov 2015
Nordea African Equity nov 2008 622 maj 2014 juni 2018
Tundra Frontier Africa maj 2013 403 april 2018 sept 2020
Summa   2833    

En tredje förklaring till svagt intresse och nedläggningar kan vara att många fondsparare upptäckte att Afrikafonderna då för 5-10 år sedan investerade mer än hälften av pengarna i ett enda land: Sydafrika. Och där dominerade stora gruvföretag och banker. Det gav extra hög risk och dessutom kanske koncentrationen inte var det spararna förväntade sig, eftersom Sydafrika bara står för 15 procent av kontinentens BNP. Förklaringen är att få andra länder i Afrika har en stor och likvid aktiemarknad där aktiefonder kan investera, medan börsen i Johannesburg är en av de största ”emerging markets”.

Fast det som definitivt dödat Afrikafonderna är ändrade PPM-regler. Som mest fanns där tre rena Afrikafonder (Carnegie, Simplicity och Tundra) och tre som blandade Afrika med Östeuropa och Mellanöstern (Fidelity, ING och Morgan Stanley). Men de nya kraven som infördes i november 2018 att PPM-fonder måste innehålla minst 500 miljoner kronor som kommer från andra investerare klarade ingen av de kvarvarande fonderna.

Ingen PPM-fond

Visst verkar det uppenbart att optimismen för tio år sedan var för stor. Då hoppades många att börsföretag i Afrika skulle följa de förebilder som fanns i tillväxtländerna i Asien. Fast låga förväntningar är lättare att överträffa. Därmed är det lite trist att svenska fondsparare idag knappt har chansen att satsa på Afrika. Det finns inte en enda Afrikafond att välja på bland 489 PPM-fonder. Alla de svenska är som sagt nedlagda. Hos Avanza finns en kvar, JPM Africa, och hos Nordnet även DWS Africa.

En möjlighet för fondsparare som vill satsa på nystartade aktiemarknader i utvecklingsländer är de betydligt bredare fonder som ofta har ”Frontier” i namnet och finns i kategorin ”Tillväxtmarknader, nya”. Bland PPM-fonderna finns East Capital och Tundra, som innehåller ungefär 20 procent aktier börsnoterade i Afrika.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar