5 steg för att välja en finansiell rådgivare

En professionell rådgivare kan vara till stor hjälp om han eller hon är väl vald. Här är några praktiska tips om hur man väljer.

Valerio Baselli 2021-11-22 | 9:46
Facebook Twitter LinkedIn

adviser hand shake

Att investera dina pengar på ett effektivt sätt är komplext. Gör-det-själv-arbete är ett alternativ, men bara för de investerarna som kan avsätta tiden. Därför är det i de flesta fall en bra idé att förlita sig på ett proffs. Låter enkelt, eller hur? Inte riktigt.

Branschen för finansiell rådgivning har ett förvirrande utbud av yrken, titlar och beteckningar samt en rad kvalifikationer och branschorganisationer som enskilda personer eller företag kan tillhöra.

Att välja rätt rådgivare kräver grundlig due diligence. Det är inte konstigt att så många investerare försöker att ta genvägar i processen och i stället väljer rekommendationer från vänner och familjemedlemmar med begränsad finansiell kunskap. Men är det verkligen så svårt att välja en rådgivare?

Processen kan delas upp i två delar. Den första innebär att inventera dina behov, och den andra är att ta det du just lärt dig om dina egna behov och mål till hjälp för att identifiera en rådgivare som kan hjälpa dig att uppfylla dem.

Här är fem viktiga steg som hjälper dig att välja den bästa finansiella rådgivaren för dig:

Vad behöver du?

Letar du efter någon som kan ta över förvaltningen av allting, eller bara någon som kan sköta portföljförvaltning och investeringar? Behöver du någon som gör en engångskontroll och ekonomisk plan eller en fortlöpande relation?

Du behöver inte bestämma hur processen kommer att fungera, utan mer vad båda sidor förväntar sig av relationen. Finns det en specifik fråga eller ett antal frågor som kräver omedelbar uppmärksamhet?

Fundera också på vilken investeringsfilosofi som skulle göra dig bekväm. Vill du ha en rådgivare som föredrar index- eller aktiva fonder eller enskilda värdepapper? Köpa och behålla eller mer aktiva investeringar?

Vad kommer du att betala?

Ersättningen till rådgivare kan bli rörig. En av de första frågorna är om rådgivaren tar ut en fast avgift eller en procentuell andel av dina tillgångar. Om det är en fast avgift, se till att du förstår exakt vad du får för dina pengar. En procentuell avgift kan vara mer attraktiv om du har en relativt begränsad förmögenhet som rådgivaren ska förvalta, men kan visa sig vara dyrare om du har en högre nettoförmögenhet.

Gör en kort lista

Börja med att sammanställa en kort lista (högst fem möjliga kandidater). När du har gjort det ska du leta efter referenser från betrodda yrkesmän som du redan känner till och arbetar med, till exempel en revisor eller advokat. Du kan också undersöka deras kvalifikationer, som bör anges på företagets webbplats, och kanske vill du ta hänsyn till recensioner på nätet om deras tjänster.

Skär ner på antalet

När du har skapat en kort lista tar du kontakt med varje kandidat. Morningstar har tagit fram ett frågeformulär som kan laddas ner, anpassat från Sheryl Garretts Personal Finance Workbook for Dummies, som du kan överväga att använda.

Garrett rekommenderar att du följer upp med personliga möten med minst två finalister - betrakta det här steget lite som en intervjuprocess. Det kan kräva en viss inledande ansträngning, men du bör i slutändan ha en rådgivare som du gillar och litar på.

Du bör gå in i mötet med en uppfattning om vad du söker och vara mycket öppen (det här är vad jag vill ha, det här är vad jag behöver). Garrett rekommenderar också att man uppmärksammar den blivande rådgivarens kommunikationsstil och övergripande sätt att arbeta med kunder.

Gör valet ... Men sluta inte här

Slutligen är det dags att välja en rådgivare. Men arbetet slutar inte där. Tvärtom är det början på en process som omfattar många diskussioner och planering. Men om du har valt väl är det värt det.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar