Vinnarna av Morningstar Fund Awards Sverige 2022

Idag tillkännager vi vinnarna av Morningstar Fund Awards i Sverige med sex fonder och tre fondbolag (Fund House) som tar hem troféerna.

Facebook Twitter LinkedIn

awards 2022

Idag tillkännager vi vinnarna av Morningstar Fund Awards i Sverige med sex fonder och tre fondbolag (Fund House) som tar hem troféerna.

 

Morningstars vinnare i fondkategorierna utses baserat på avkastning och risk där avkastningen bedöms under de senaste 1, 3 och 5 kalenderåren och risk under de senaste 3 och 5 åren. Utöver det så har våra analytiker sett till att fonderna inte har genomfört några större förändringar i sina grundläggande faktorer som ett nyligen genomfört förvaltarbyte eller förändring i investeringsprocessen.

 

Här är vinnarna:

 

Bästa Sverigefond (Best Swedish Equity Fund): Spiltan Aktiefond Stabil.

Priset för Best Swedish Equity Fund går till Spiltan Aktiefond Stabil som lyckas upprepa förra årets vinst även i år. En starkt bidragande faktor till vinsten är hur förvaltarna lyckades hantera nedåtgående marknader åren 2020 och 2018 under en femårsperiod som i övrigt varit kraftigt stigande. Fonden har förvaltats av Erik Brändström sedan fonden lanserades år 2002 där Pär Andersson anslöt 2008.

 

Övriga nominerade: Humle SverigefondSEB Sweden Equity Fund C (SEK)

 

Bästa småbolagsfond (Best Sweden Small/Mid-Cap Equity Fund): Cliens Småbolag A

Cliens Småbolag A vinner årets Morningstar Fund Awards inom kategorin Best Sweden Small/Mid-Cap Equity Fund. Med en koncentrerad aktivt förvaltad portfölj tiltad mot tillväxt och ett P/E-tal på 30 har fonden konstant placerat sig i den övre halvan inom sin kategori de senaste fem åren och avkastade 49,9% år 2021.

 

Övriga nominerade: AMF Aktiefond SmåbolagSpiltan Småbolagsfond

 

Bästa nordiska aktiefond (Best Nordic Equity Fund): SEB Nordic Equity Fund C EUR

Priset för Best Nordic Equity Fund tilldelas SEB Nordic Equity Fund C EUR. Fonden förvaltats sedan 2011 av Tommi Saukkoriipi och haft en hög avkastning de senate åren där fonden 2021 avkastade 35,7% (SEK). Innehavet i Novo Nordisk var starkt bidragande till årets vinst där andra större innehav var Investor, Volvo och Sandvik. 

 

Övriga nominerade: SEB NordenfondNordea 1 - Nordic Ideas Equity Fund BP SEK

 

Bästa globalfond (Best Global Equity Fund): Swedbank Robur Globalfond A

Priset för Best Global Equity Fund går till Swedbank Robur Globalfond A förvaltad av Kristofer Barrett som placerat sig i toppen de senaste fem åren inom fondens kategori avseende riskjusterad avkastning. Fonden har fokus på tillväxt med en stor exponering mot tekniksektorn. Förvaltningen har varit mindre style bias än många av konkurrenterna vilket resulterat i en konsistent portfölj, där det största innehavet har varit Berkshire Hathaway.

 

Övriga nominerade: Swedbank Robur Transition Global AAMF Aktiefond Global

 

Bästa blandfond (Best SEK Allocation Fund): Nordea 1 - Asset Allocation Fund Fut Sub-Fd SEK

Vinnare av Best SEK Allocation Fund är Nordea 1 - Asset Allocation Fund Fut Sub-Fd SEK. Fonden förvaltas sedan 2004 av Per Walter som har lyckats kombinera en hög avkastning med begränsad risk vilket har resulterat i att fonden placerats sig i topp de seanste fem åren inom sin Morningstar fondkategori SEK Moderate Allocation.

 

Övriga nominerade: SEB Stiftelsefond BalanseradAMF Balansfond

 

Bästa företagsobligationsfond (Best SEK Corporate Bond Fund): Spiltan Räntefond Sverige

Spiltan Räntefond Sverige har flera år i rad placerat sig i topp och tack vare ett starkt 2021 vinner fonden kategorin Best SEK Corporate Bond Fund. Fonden investerar i företagsobligationer och företagscertifikat med fokus på Investment grade och fastighetssektorn.

 

Övriga nominerade: Enter Cross Credit ASPP FRN Företagsobligationsfond A

 

Bästa fondbolag - Aktier (Best Equity House): Enter

Vinnare av Best Equity House Award är Enter Fonder. Med fokus på svensk aktiv förvaltning baserad på fundamental analys har samtliga Enters aktiefonder en Morningstarrating på fyra eller fem stjärnor. En starkt bidragande faktor till årets utmärkelse är fonden Enter Sverige Pro som är topprankad av Morningstar.

 

Övriga nominerade: SpiltanAMF

 

Bästa fondbolag - Räntor (Best Fixed Income House): Storebrand

Priset för Best Fixed Income House Award går till Storebrand, ledda av ett ränteteam med lång erfarenhet. Bolagets samtliga räntefonder har en hög rating hos Morningstar, där fonden SPP FRN Företagsobligationsfond A har varit starkt bidragande till vinsten.

 

Övriga nominerade: NordeaCatella

 

 

 

Bästa fondbolag - Totalt (Best Fund House Overall): Öhman

Öhman Fonder med ett brett utbud av aktivt och passivt förvaltade fonder, globalt likväl som lokalt, är vinnare av årets Best Fund House Overall. Aktiefonden Öhman Global förvaltad av Filip Boman samt Öhman Räntefond Kompass förvaltad av Lars Kristian Feste har varit starkt bidragande till utmärkelsen.

 

Övriga nominerade: NordeaStorebrand

 

 

 

En samlingssida med intervjuer med ett par av vinnarna hittar ni här. Stort grattis till alla vinnare och nominerade!

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar