Den verkliga kraften i ränta på ränta

Vi går in på djupet när det gäller effekten av ränta på ränta. 

Sunniva Kolostyak 2022-09-08 | 8:44
Facebook Twitter LinkedIn

man walking up growing bar chart with pound sign

Om du nämner ränta på ränta för mig kommer jag automatiskt att tänka på den traumatiska upplevelse jag hade på mellanstadiet när jag försökte beräkna den med penna och papper. Ändå uppskattar även jag dess inofficiella titel som "världens åttonde underverk" (sägs det att Albert Einstein sagt).

En snabb uppfräschning: ränta på ränta är när små summor pengar växer till stora summor med tiden eftersom räntan återinvesteras.

Att förstå konceptet med det är lätt nog; det är absolut nödvändigt att få en verklig känsla för den ekonomiska inverkan det kan ha på dina besparingar. Faktum är att majoriteten av människor underskattar dess makt, vilket kan leda till sämre långsiktiga ekonomiska beslut, såsom ett misslyckande att spara alls.

En undersökning från Orbis Investments tidigare i år fann till exempel hur ointuitivt konceptet kan vara. I ett hypotetiskt scenario underskattade mer än tre fjärdedelar det korrekta beloppet av ränta på ränta. Färre än 7% uppskattade inom rätt intervall.

Frågan som ställdes var: Du investerar 100 kronor för ett barns räkning på aktiemarknaden. Utan att använda en kalkylator, vad är din bästa uppskattning av vad investeringen skulle vara värd på barnets 18-årsdag om aktiemarknaden genererar en genomsnittlig årlig avkastning på 8%?

Den genomsnittliga uppskattningen var 246 kronor. Det korrekta beloppet var 400 kronor. Jag bestämde mig för att återkomma till mitt trauma med att beräkna ränta på ränta med lite modernare verktyg i ett försök att visualisera denna effekt.

 

Sätt pengar i arbete igen

Precis som i exemplet ovan börjar vi med 100 kronor i vår imaginära investeringsportfölj, och vi lägger inte till några andra summor. Efter ett år skulle de pengarna växa till 105 kronor med en ränta på 5% och 120 kronor med en ränta på 20%. Lätt nog, och inte mycket att skriva om. 

Men som vi vet ligger den verkliga kraften i långsiktig tillväxt. Om du råkar vara lika framgångsrik som Warren Buffetts Berkshire Hathaway, som har haft en årlig tillväxt på 20% under hur många år som helst, kan du fundera på att förvandla 100 kronor till 23,738 kronor under 30 år. Detta är naturligtvis en bra bit från en ränta på 5% över 30 år, vilket förvandlas till 432 kronor – men även detta är en fyrdubbling utan att någonsin röra pengarna eller lägga till något till dem.

Som du kan se, om du vill ackumulera förmögenhet, kan att börja tidigt och fokusera på bästa möjliga avkastning göra en betydande skillnad.

Så vad händer om vi vill lägga till extra pengar i vår investeringsportfölj? Tabellen nedan visar hur våra besparingar skulle ackumuleras om vi började med samma 100 kronor men lade till ytterligare 100 kronor i slutet av varje år.

Avkastningen på 5 % under 30 år hoppar plötsligt från 432 till 7,076 kronor. Och investeringsportföljen på 20 % Från 23,738 till 141,926 kronor. Som sagt, de flesta av oss kommer förmodligen se avkastning någonstans i mitten. Och med inflation kanske det bara räcker med att pengarnas värde hålls intakta.

Identifiera kvalitetsaktier

När vi senast skrev om ränta på ränta gjorde min kollega Jocelyn Jovene två viktiga observationer. Att bara investera är inte tillräckligt bra, vilket de flesta av oss förmodligen har insett i denna marknadsnedgång (några tvivelaktiga satsningar på tillväxtaktier? Inte här heller).

För att komma in i det mer bekväma intervallet av ränta på räntematrisen krävs noggranna studier av nyckelelement: priset du betalar för de tillgångar du investerar i, deras inneboende egenskaper och deras värde. Detsamma gäller naturligtvis fonder och ETF:er. Litar du på att din fondförvaltare väljer dessa tillgångar åt dig? Vad är deras meritlista?

Till exempel, om du vill investera dina pengar i aktier, måste du välja hög kvalitet som för närvarande handlas till en billig värdering. Ett högkvalitativt företag kommer att ha en stark konkurrensposition på sin marknad, verka i en växande bransch, generera hög avkastning på kapital, ett växande fritt kassaflöde, upprätthålla en stark balansräkning och ha en kompetent ledning.

Till Jovenes andra punkt, dock: du kan inte kontrollera marknaden. På samma sätt kan du inte kontrollera ett företags värdering, vilket vanligtvis återspeglar andras åsikter om företaget. Men om du är tillräckligt tålmodig och vet vilka tillgångar du vill köpa, måste du bara vänta på att marknaden ska ge dig möjlighet att köpa något du gillar till ett rimligt pris.

Men som Buffett säger: tid i marknaden slår att tajma marknaden, varje gång. Ränta på ränta är beviset.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sunniva Kolostyak  är datajournalist för Morningstar UK

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar