Kejsarens nya stil: Vad händer på Disney?

Bob Iger, som drev Disney i 15 år och berikade aktieägare i processen, är tillbaka vid rodret efter Bob Chapek fått lämna.

James Gard 2022-11-23 | 10:14
Facebook Twitter LinkedIn

Bob Iger and Mickey Mouse

The Walt Disney Company (DIS) är ett stort underhållningsimperium som spänner över Disneyworld, Marvel, Pixar, Star Wars-serien och Musse Pigg. Men det har skakat i ledningen. Detta är inte ovanligt i företagsvärlden men det här har väckt en hel del uppståndelse. Morningstar-analytikern Neil Macker beskriver det som ett "häpnadsväckande drag".

Vad har hänt?

Disney har bytt ut en Bob mot en annan Bob. Den tidigare vd:n Bob Iger, som drev Walt Disney från 2005 till 2020, ersätter Bob Chapek med omedelbar verkan. Iger har skrivit på ett tvåårigt avtal för att hjälpa företaget att hitta en långsiktig efterträdare och sätta sin strategiska riktning.

Kommer han sannolikt att stanna kvar?

Macker säger att han inte skulle bli förvånad, särskilt dphan försenade pensioneringen tre gånger under sin första era som VD. Han är villig att lägga ner timmarna för att hjälpa företaget komma på spåret.

Ger Iger höga förhoppningar?

"Iger har en mycket längre och starkare historia med investerare, vilket sannolikt kommer att hjälpa Disney och honom under övergångsperioden", noterar Macker. Under hans 15-åriga regeringstid steg aktierna från cirka 25 USD till 140 USD. Han har också närmare band med Hollywood-studios och är mer bekväm med att gnugga sig med "talangen".

"Återinförandet av Iger kommer sannolikt att hjälpa till med Hollywood-relationer, med tanke på hans mycket starkare band inom det samhället än Chapek," tillägger Macker.

"Iger […] har i allmänhet blivit mycket omtyckt av skådespelare och kan hjälpa till att lätta på en del av relationspåfrestningarna som uppstod från pandemin." När Chapek tog över från Iger 2020 beskrevs Igers fotspår som en extremt tuffa att följa.

Vad uppnådde Chapek?

Under Chapeks ledning expanderade Disney till streaming via Disney+, en prenumerationstjänst som konkurrerar med Netflix och Amazon Prime prismässigt. Den har Marvels franchisefilmer, Star Wars och The Simpsons bland sitt nuvarande utbud.

Chapek var också känd för att fokusera på parksidan av verksamheten – och driva på en expansion i metaversen – men han var mindre skicklig på att hantera Hollywood.

Det är värt att påpeka att Chapek övervakade återöppningen av Disneys parker efter pandemin, en knepig diplomatisk situation i Kina, som har en park i Shanghai.

Vad betyder det för kunderna?

Streaming kommer sannolikt att förbli nyckeln till företagets strategi.

"Vi förväntar oss att Iger kommer att varva ner några av de stora förändringarna som gjorts av Chapek. Även med förändringarna förväntar vi oss att Iger kommer att fortsätta att betona den centrala rollen för streaming på Disney", säger Macker.

Hur har investerarna reagerat?

Aktien steg med 6% på måndagen till 97,58 dollar, men det är under Morningstars verkliga värde på 170 dollar per aktie. Disney-aktien har fallit med 36% under det senaste året och företaget har precis avslöjat en förlust på 1,5 miljarder dollar under det senaste kvartalet och aviserat nedskärningar.

Morningstars Macker säger att uppskattningen av det verkliga värdet på 170 dollar sannolikt kommer att sänkas något efter tillkännagivandet, även om det breda vallgravsbetyget bibehålls.

Måste Chapek ta på sig en Musse Pigg kostym?

Osannolik. Disney är känt för sina gigantiska utbetalningar. Chapek förväntas plocka in mer än 50 miljoner dollar i avgångsvederlag. På 1990-talet chockade företaget investerare och företagsvärlden när det betalade förre presidenten Michael Ovitz cirka 130 miljoner dollar för en "no-fault"-utbetalning, varav majoriteten kom från aktieoptioner. Han hade varit på företaget i 14 månader. Under samma decennium utövade tidigare vd Michael Eisner – Bob Igers föregångare – aktieoptioner som gav honom en vinst på 565 miljoner dollar, ett rekord på den tiden.

America Inc har sedan dess svalnat på idén om att erbjuda aktieoptioner som ett "gyllene farväl" - särskilt eftersom det tenderar att stimulera kortsiktigt risktagande för att öka aktiekurserna.

Men det finns ett argument som kopplar utbetalning till prestation: om ett företag har presterat dåligt under en VD:s tid, återspeglas det åtminstone i storleken på utdelningen.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar