Nyårslöften och tankar inför 2023 från 3 förvaltare

Det finns en stor risk för att 2023 blir ännu mer turbulent än 2022, men det skapar även möjligheter. Tre förvaltare med fingret på börspulsen delar med sig av sina tankar inför det nya året. 

Johanna Englundh 2022-12-13 | 10:14
Facebook Twitter LinkedIn

fund managers

Inflationen och räntenivåerna är viktiga spelare på börsen just nu, och det finns stor risk att 2023 bjuder på ännu ett turbulent och svängigt börsår. Det anser alla tre förvaltare som delar med sig av sina tankar inför 2023. Efter tuffa börstider är även sannolikheten hög för lättnadsrallyn, någor som kan vara svårnavigerat. Men samtidigt bjuder marknader som dessa på möjligheter och bra köptillfällen. Aktier och sektorer som för ett år sedan såg övervärderat ut kan nu se betydligt bättre ut. En viktig lärdom från förvaltargänget är även att man ej ska glömma att börsen är framåtblickande, och ofta befinner sig drygt 6-9 månader före den reala ekonomin. 

Men allt i livet kretsar inte kring börsen, och det är viktigt att ta ett kliv tillbaka och även fokusera på livet utanför. Därför delar även förvaltarna med sig av sina nyårslöften, som alla lyfter ett fokus på träning och välmående. 

Här kommer tips inför 2023 och nyårslöften från Therese Nyrén, förvaltare och grundare Lucy Global Fund, Eric Strand, grundare och förvaltare AuAg Fonder och Johan Henriks, förvaltare Länsförsäkringar fonder: 


henriks Johan Henriks, Länsförsäkringar

Vad är ditt nyårslöfte för 2023?

Mer fysisk träning får bli mitt nyårslöfte. Ett inte helt unikt nyårslöfte men ack så viktigt för att orka prestera på topp och må bra.

Vad bör man som investerare ha med sig när vi lämnar detta turbulenta år och kliver över tröskeln för 2023?

Att vi till att börja med kan lämna ett tufft 2022 bakom oss och blicka fram mot ett nytt spännande och förhoppningsvis roligare börsår. Ett år som troligtvis kommer att bjuda på stor slagighet och initialt riskerar att bli lite sur då vinstestimaten för bolagen med stor sannolikhet kommer att komma ner då realekonomin biter allt hårdare mot både företagen och konsumenterna.

Vi är nu med största sannolikhet nära någon form av inflationstopp och centralbankerna börjar bli något mjukare i sin kommunikation. Det börjar redan spekuleras om eventuella räntesänkningar mot hösten 2023 eller inledningen av 2024. Just det faktum att börsen ligger någonstans 6-9 månader före den reala ekonomin tror jag att man ska ta fasta på och blicka igenom dessa tuffa tider och se ljuset i tunneln längre fram samt att fortsätta med sitt sparande.

nyren Therese Nyrén, Lucy Global Fund

Vad är ditt nyårslöfte för 2023?

Mitt nyårslöfte inför 2023 är att gå fler långa promenader med vår hund Nikkis i skogen.

Jag ska läsa fler skönlitterära böcker, jag ska bli mer intresserad av fotboll eftersom min son spelar och har blivit en fotbollsfantast. Bli mer social och ha många härliga middagar hemma.

Vad bör man som investerare ha med sig när vi lämnar detta turbulenta år och kliver över tröskeln för 2023?

Makro styr börsen mer än vanligt och det finns några faktorer som man bör hålla ögonen på:

  • Inflationen - om den börjar bottna så kommer vi med all säkerhet få en mer stabil börs.
  • Följ ränteutvecklingen - det ger oftast en bra indikation på hur börsen kommer gå framöver. Tänk på att olika sektorer går olika bra i olika räntemiljöer.
  • Se till att ha en plan och investera över tiden.
  • Se till att ha en portfölj med ett globalt tänk, Sverige utgör ändå en ganska liten av vår globala marknad.
  • Investera i sådant du förstår. Jag tror inte på att tajma marknaden.

 

strand Eric Strand, AuAg Fonder 

Vad är ditt nyårslöfte för 2023?

Ärligt talat så har jag aldrig nyårslöften för ett nytt år och delar inte heller in mitt liv i vardagar och helger eller arbete och semester. Livet är för mig ett ständigt flöde där jag försöker njuta, utvecklas och dela med mig så mycket som möjligt. Men om jag måste ”skapa ett nyårslöfte” så är det att prioritera upp träningen. Träning är och har varit en stor del av hela mitt liv och det senaste året känner jag att den har hamnat lite i skuggan. Sen blir det såklart att ge lite extra energi till vår nya fond, AuAg Essential Metals, som går ”live” direkt på nyåret med fondstart 2:a januari 2023.

Vad bör man som investerare ha med sig när vi lämnar detta turbulenta år och kliver över tröskeln för 2023?

Börsen vill gå upp, och marknaden bara väntar på att räntehöjningarna skall ta slut och börja övergå till räntesänkningar igen. Dock är det så att många bolag fortfarande är alldeles för högt värderade och man ska inte glömma att börsen kan gå ner ordentligt även under en räntesänkningsperiod. En marknad med så kallade lättnadsrallyn är en svårnavigerad miljö när det är så stora obalanser i det finansiella systemet och en stark trend av de-globalisering. Så jag hade inte varit förvånad om 2023 blir ännu turbulentare än 2022. Turbulens skapar finansiella möjligheter och samtidigt utmanas man att engagera sig och tänka, vilket gör att man kan utvecklas som människa och investerare.

 

 

Vill du få bättre koll på börsen och investeringar?

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
AuAg ESG Gold Mining ETF7,07 USD-8,57
AuAg Precious Green A145,38 SEK-1,15
AuAg Precious Green B13,44 EUR-0,58
AuAg Silver Bullet A141,29 SEK-1,91Rating
AuAg Silver Bullet B13,60 EUR-1,33Rating
Lucy Global Fund A96,79 SEK-0,44
Länsförsäkringar Fastighetsfond A6 508,61 SEK-0,83

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar