UBS tar över Credit Suisse för att lugna marknaderna

Övertagandet, mot bakgrund av bankkrisen, gör att UBS kan växa mycket snabbt inom tillgångs- och förmögenhetsförvaltning till låg kostnad.

Jocelyn Jovene 2023-03-20 | 8:30
Facebook Twitter LinkedIn

ubs

UBS och Credit Suisse har inlett en närmandeprocess som uppmuntrats av de schweiziska finansmyndigheterna för att återställa förtroendet för det schweiziska och europeiska finansiella systemet.

Transaktionen innebär att Credit Suisses aktieägare kommer att erhålla en UBS-aktie för varje 22,48 stamaktier.

Baserat på stängningskurserna den 17 mars värderar transaktionen Credit Suisse-aktier till 0,76 schweizerfranc, eller 59% under stängningskursen på 1,86 schweizerfranc.

"Credit Suisse och UBS har nått en fusionsöverenskommelse på söndagen, efter ingripande av det schweiziska federala finansdepartementet, den schweiziska nationalbanken och tillsynsmyndigheten för finansmarknaden (FNIMA)", meddelar Credit Suisse i ett pressmeddelande. 

"UBS kommer att vara den överlevande enheten," tillade uttalandet.

I ett separat pressmeddelande tillkännager UBS sin avsikt att "förvärva Credit Suisse", kombinationen av de två bankerna möjliggör skapandet av en kapitalförvaltningsjätte med mer än 5 000 miljarder dollar i tillgångar under förvaltning, varav över 3,4 biljoner dollar i förmögenhetsförvaltning.

Dess president, Colm Kelleher, talar om "nödräddning", samtidigt som han specificerar att gruppen kommer att ta över Credit Suisses verksamhet inom förmögenhetsförvaltning, kapitalförvaltning och dess universella bankverksamhet i Schweiz.

Företags- och investeringsbanksverksamheten, en källa till svårigheter för den schweiziska banken, verkar avsedda att försvinna eller bli kraftigt omstrukturerade. Enligt UBS beräkningar representerar denna operation en kostnad på 3 miljarder schweizerfranc.

UBS kommer också att dra nytta av skydd mot värdefall på portföljer av förvärvade tillgångar och omstruktureringskostnader upp till 25 miljarder schweizerfranc, och ytterligare skydd mot en 50%-ig nedgång av "icke-strategiska" tillgångar.

Kombinationen av de två bankerna förväntas resultera i kostnadsbesparingar på 8 miljarder dollar till 2027.

År 2027 bör verksamheten ha en ökande effekt på cirka 13% på dess vinst per aktie.

Nedstigningen till helvetet för Credit Suisse, en bank som plågas av stora svårigheter när det gäller intern kontroll och styrning trots solida positioner inom förmögenhetsförvaltning, accelererade plötsligt förra veckan mot bakgrund av bankkrisen i USA.

Den 16 mars fick banken tillgång till likviditet från SNB för att förgäves försöka lugna investerare.

"Med tanke på de extraordinära och aldrig tidigare skådade omständigheterna representerar den aviserade sammanslagningen den bästa lösningen", säger Axel P. Lehman, styrelseordförande för Credit Suisse.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
UBS Group AG25,01 CHF1,79Rating

About Author

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar