Ny miljardsmäll för Alecta, skriver ned innehavet i Heimstaden

Sveriges största pensionsförvaltare Alecta har återigen åkt på en miljardsmäll, denna gång i svenska fastighetsbolaget Heimstaden. 

Johanna Englundh 2023-04-27 | 11:16
Facebook Twitter LinkedIn

alecta

Under torsdagsmorgonen släppte Heimstaden Bostads majoritetsägare Heimstaden sin rapport för årets första kvartal. Heimstaden Bostad samägs med flera institutionella spelare, bland annat den svenska pensionsjätten Alecta. 

Fastighetsbolaget ökade hyresintäkterna och det underliggande resultatet, men på sista raden blev det en miljardförlust till följd av nedjusteringar av fastighetsvärden.

Till följd av detta skriver Alecta ned sitt innehav i Heimstaden med 6%, vilket motsvarar ungefär 3 miljarder kronor. 

”Vårt innehav i Heimstaden Bostad skrivs ner med 6 procent på grund av den externa värderingen som bolaget låtit utföra. Nedskrivningen är i linje med våra förväntningar givet makroläget och ränteutvecklingen”, säger Katarina Thorslund, tillförordnad vd på Alecta, i en kommentar till Di.

Hon tillägger sedan att Alecta är medvetna om investeringen inte ser lika positiv ut i dag jämfört med när den gjordes.

”Jag vill även poängtera att den pågående strategiska översynen av kapitalförvaltningen självklart inkluderar alla tillgångsslag inklusive fastigheter”, fortsätter Katarina Thorslund i kommentaren till Di.

Alecta köpte aktierna i Heimstaden på toppen av fastighetsmarknaden då räntorna var låga, därför riskerar innehavet att bli en ännu större miljardbelastning nu när räntorna fortsätter upp.

För Heimstaden kan det bli aktuellt med tillskott av pengar från ägarna. Om detta blir verklighet handlar det om många miljarder för Alectas del, skriver SVT.

Redan den 19 april uppmärksammade Dagens industri Alectas innehav i Heimstaden och resonerade att pensionsjättens aktier i fastighetsbolaget sannolikt tappat mer i värde än vad de förlorat i de uppmärksammade förlusterna i amerikanska banker. 

Heimstaden Bostads ägarbolag Heimstaden har preferensaktier noterade på First North.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar