Ilja Batljan avgår som vd för SBB - aktien rusar efter handelsstopp

SBB:s vd och grundare Ilja Batljan avgår och ersätts av Leiv Sunnes, tidigare finanschef på fastighetsbolaget Akelius. 

Johanna Englundh 2023-06-02 | 14:36
Facebook Twitter LinkedIn

 sbb

"Styrelsen i Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (”SBB”) beslutade den 29 maj 2023 om en utvidgad strategisk översyn av strategiska alternativ i syfte att maximera värdet för SBB:s aktieägare. Styrelsen och Ilija Batljan har samsyn om att ett nytt ledarskap är det bästa för SBB", framkommer det i ett pressmeddelande. 

”Som grundare och stor aktieägare i SBB ligger det i min roll att ta ansvar i en utmanande tid. Utnämningen av Leiv Synnes är ett utomordentligt val av vd som ger SBB bästa tänkbara förutsättningar framåt. Jag vill passa på att tacka alla fantastiska medarbetare på SBB som genom åren arbetat outtröttligt sida vid sida med mig. Min tro på SBB är intakt och jag kvarstår som styrelseledamot,” säger Ilija Batljan, avgående verkställande direktör för SBB.

”Arbetet med den strategiska översynen fortskrider oförändrat och enligt plan. Med Leiv Synnes som ny verkställande direktör tillförs SBB en ny, mycket kvalificerad kraft som med fullt fokus kan leda bolaget och bistå styrelsen i den strategiska översynen. När nu Ilija Batljan lämnar över vd-posten vill jag rikta ett varmt tack till honom för hans fundamentala insats i att utveckla SBB till Nordens ledande fastighetsbolag inom social infrastruktur, och styrelsen ser fram emot Ilijas fortsatta bidrag i rollen som styrelseledamot,” säger styrelseordförande Lennart Schuss.

SBB:s B-aktie handlades under fredagen upp 22%, medan D-aktien var upp 18%. Uppgången tilltog efter att Bloomberg publicerade en artikel om att Brookfield Asset Management kan vara intresserade av att köpa SBB:s fastigheter. Aktien köpstoppades dock, vartefter pressmeddelandet om Batljans avgång publicerades. När handeln återigen öppnades rusade B-aktien 55%. 

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar