Månadens aktie: Nokia

I månadens aktie för november tar vi en närmare titt på finska telekombolaget Nokia, som enligt Morningstar handlas till en rabatt på 41%. Den som är på jakt efter snabba vinster bör dock leta på andra håll. 

Johanna Englundh 2023-11-07 | 13:30
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Välkommen till Morningstar! Det är dags för Månadens aktie och idag ska vi prata om finska telekombolaget Nokia.

Om du kommer ihåg Nokia för deras 3310, och legendariska spelet Snake, så kan jag meddela att deras verksamhet innefattar betydligt mer än så. De är verksamma inom en rad olika affärsområden som erbjuder olika lösningar för att underlätta konstruktionen av kommunikationsnätverk och deras största segment är mobila nätverk.

Finska telekombolaget får inget vallgravsbetyg från Morningstar, vilket innebär att vi inte anser att bolaget har några varaktiga konkurrenskraftiga fördelar. Bolagets kapitalallokering får betyget standard, tack vare en stark balansräkning.

Nokia släppte sin kvartalsrapport under senare delen av oktober, och det var ett kvartal som enligt Morningstars analytiker ”inte hade kunnat vara mycket sämre”. Den totala försäljningen minskade i alla verksamhetssegment och var ned med 15% jämfört med samma period året innan, exklusive den ytterligare 5 procentiga motvinden från valutaeffekter. Den rapporterade vinsten hade holkats ur ännu mer: 1,5 miljarder mot fjolårskvartalets 5 miljarder vilket innebar ett tapp på 69%.

För att hantera iskylan i telekomsektorn planerar Nokia att kapa upp till 14.000 jobb som en del i ett sparprogram där de vill minska sin kostnadsbas med 800 - 1 200 miljoner euro över en treårsperiod.

I samband med Nokias senaste kvartalsrapport valde Morningstar att sänka sin uppskattning av verkligt värde från 6,00 euro per aktie till 5,50 euro. Om man jämför med dagens aktiekurs på 3,22 euro per aktie så tycker alltså Morningstar att aktien är betydligt undervärderad och handlas till en rabatt på 41%, men vår analytiker ser dock ingen katalysator för aktiekursen på kort sikt.

Kom ihåg att alltid göra din egen analys om du är intresserad av ett bolag, och håll utkik efter nästa månadens aktie. För Morningstar, jag är Johanna Englundh

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Nokia Oyj3,46 EUR0,01Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar