Köpläge i energisektorn efter rapportsäsongen?

Oljejättar har drabbats av vinsttapp under tredje kvartalet, främst på grund av lägre olje- och gaspriser, men vi bibehåller vår uppskattning av verkligt värde. På sina håll ser vi höjda utdelningar.

Fernando Luque 2023-11-09 | 11:46
Facebook Twitter LinkedIn

oljebolag

Oljejättarna har publicerat sina kvartalsrapporter vilket skapar ett utmärkt tillfälle att kika närmare på sektorn. Alla, utan undantag, har sett sina vinster falla jämfört med samma period förra året på grund av lägre olje- och gaspriser. Men det har inte hindrat dem från att fortsätta lämna tillbaka pengar till sina aktieägare genom utdelningar eller aktieåterköp, som planerat.

Vi tar en titt på de tre största amerikanska oljebolagen (Exxon Mobil Corp, Chevron Corp och ConocoPhillips) och de tre största europeiska företagen efter börsvärde (Shell PLC, TotalEnergies SE och BP PLC).

chart

Exxon Mobil (XOM)

Exxons resultat för tredje kvartalet föll något under marknadens förväntningar då justerade vinster sjönk till 9,1 miljarder dollar från 18,7 miljarder dollar året innan. Resultatet sjönk inom alla segment på grund av lägre olje- och gaspriser och svagare raffinerings- och kemikaliemarginaler.

Under kvartalet uppnådde Exxon sitt mål för strukturella kostnadsbesparingar på 9 miljarder USD före schemat, de betalade ut utdelningar på 3,7 miljarder USD och återköpte aktier för 4,4 miljarder USD. De ökade också sin utdelning för fjärde kvartalet med 4% till 0,95 USD/aktie och förväntar sig fortfarande att återköpa cirka 17,5 miljarder USD 2023. Vår uppskattning av verkligt värde på 118 USD och smala vallgravsbetyg är oförändrade.

Utanför utdelningsökningen visade sig kvartalet vara relativt tunn ur ett nyhetsperspektiv med tanke på Pioneer Resources förvärvsmeddelande för ett par veckor sedan. Ledningen planerar en uppdatering av företagsplanen i början av december. Vi förväntar oss dock ingen avvikelse från den befintliga strategin eller utsikterna.

Chevron (CVX)

Det justerade resultatet för tredje kvartalet sjönk till 5,7 miljarder USD från 10,8 miljarder USD ett år tidigare på grund av lägre uppströmsprisrealiseringar och svagare globala raffineringsmarginaler. Resultatet föll inte bara under marknadens förväntningar, utan ledningen meddelade också en ytterligare försening och kostnadsökning för sina två stora projekt i Kazakstan.

De kombinerade nyheterna om svagare resultat än väntat och förseningar till Chevrons stora projekt fick aktierna att falla. Vi tror dock att försäljningen (förlust av cirka 17 miljarder USD i börsvärde) är kortsiktig och till stor del en överreaktion.

Vi planerar att införliva uppdateringen i vår modell men förväntar oss ingen väsentlig förändring av vår uppskattning av verkligt värde på 172 dollar per aktie eller smala vallgravsbetyg.

Shell PLC (SHEL)

Shells justerade resultat för tredje kvartalet sjönk till 6,2 miljarder USD från 9,5 miljarder USD året innan, vilket i stort sett uppfyllde marknadens förväntningar, på lägre olje- och gaspriser. Under kvartalet returnerade Shell 4,9 miljarder dollar till aktieägarna via utdelningar och återköp, och avslutade sitt senaste återköpsprogram på 3 miljarder dollar som tillkännagavs med resultatet för det andra kvartalet. Återköpen kommer att öka till 3,5 miljarder USD under fjärde kvartalet, vilket överstiger ledningens tidigare riktlinjer. Totalt kommer företaget att återbetala cirka 23 miljarder dollar till aktieägarna 2023.

Vår uppskattning av verkligt värde är oförändrat, vilket lämnar aktierna fullt värderade enligt vår uppfattning. Shell är dock fortfarande vårt föredragna val bland "European integrated oils", även om dess värdering är något mindre attraktiv.

TotalEnergies (TTE)

TotalEnergies justerade nettoresultat för tredje kvartalet sjönk till 6,5 miljarder USD från 9,9 miljarder USD under tredje kvartalet 2022 på grund av lägre olje- och gaspriser och svagare raffineringsmarginaler. Vår uppskattning av verkligt värde är oförändrad sedan Totals strategiska uppdatering för en månad sedan, då de upprepade sin multienergistrategi och ökade avkastningsmålen för aktieägarna.

Även om aktierna fortfarande är fullt värderade, fortsätter vi enligt vår uppfattning att se Total som ett av de mer attraktiva alternativen, med tanke på dess försiktiga strategi och starka ledningsgrupp.

Under kvartalet återköpte Total aktier för 2,1 miljarder USD i linje med riktlinjerna. De är fortsatt på spåret med att återköpa 9 miljarder USD för hela året och, tillsammans med utdelningar, returnerade mer än 40% av kassaflödet till aktieägarna som tidigare meddelats. Detta är den högsta siffran bland dess europeiska konkurrenter.

ConocoPhillips (COP)

ConocoPhillips rapporterade justerade vinst sjönk till 2,6 miljarder USD under tredje kvartalet, jämfört med 4,6 miljarder USD ett år tidigare på lägre olje- och gaspriser. Trots nedgången är resultatet fortsatt robust, vilket stödjer fortsatta aktieägarutbetalningar. Under kvartalet returnerade Conoco 2,6 miljarder USD till aktieägarna. Bolaget ökade också sin ordinarie utdelning med 14% till 0,58 USD per aktie givet de fortsatt starka resultaten och gynnsamma utsikterna.

Under kvartalet köpte Conoco den återstående andelen på 50% i Surmont, en kanadensisk oljesandanläggning, för 2,7 miljarder dollar.

Vi planerar att införliva den senaste vägledningen och resultaten i vår modell, men vi förväntar oss ingen väsentlig förändring i vår uppskattning av verkligt värde på 98 USD. Aktier är övervärderade, enligt vår åsikt, under antagande av ett mellanpris på $60/fat. Men priserna ligger för närvarande långt över den nivån och som visats detta kvartal är ledningen fortfarande inriktad på att återföra överskottslikvida medel till aktieägarna. Vi tror att denna kapitaldisciplin i kombination med en tillgångsbas av hög kvalitet och hävstång för råvarupriser gör Conoco attraktiv, bortsett från nuvarande värdering.

 

BP PLC (BP.)

BP:s resultat för tredje kvartalet sjönk från året innan, samtidigt som de inte uppfyllde marknadens förväntningar, främst på grund av lägre olje- och gaspriser och svaga handelsresultat för gas och marknadsföring. Företaget återköpte aktier för 2,0 miljarder USD under kvartalet och kommer att behålla återköpskursen på 1,5 miljarder USD under fjärde kvartalet. Trots den senaste förändringen i ledningsgruppen är BP fortfarande engagerad i sin övergångsstrategi.

Oro över avkastningen på övergångsföretagen – energi med låg koldioxidutsläpp och bekvämlighet och mobilitet – har sannolikt tyngt BP:s värdering men vi bibehåller vår uppskattning av verkligt värde på 560 GBX.

 

Håll koll på den europeiska marknaden med vårt nyhetsbrev

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
BP PLC471,90 GBX-0,01Rating
Chevron Corp142,86 USD-1,39Rating
ConocoPhillips113,14 USD-1,21Rating
Exxon Mobil Corp100,44 USD-1,94Rating
Shell PLC ADR (Representing - Ordinary Shares)64,16 USD-1,12Rating
TotalEnergies SE ADR65,33 USD-1,34Rating

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar