USA:s KPI cementerar slutet på Feds räntehöjningar

Obligationshandlare förväntar sig fyra räntesänkningar från den amerikanska centralbanken Federal Reserve under 2024. 

Sarah Hansen 2023-11-15 | 14:30
Facebook Twitter LinkedIn

Economy spelled out on american flag

Oktobers rapport om konsumentprisindex från USA kom in lägre än väntat – ett välkommet tecken för investerare på att Federal Reserves historiska räntehöjningskampanj äntligen har en inverkan på ekonomin.

Bureau of Labor Statistics (BLS) rapporterade att konsumentprisindex steg 3,2% på årsbasis och 0,2% på månadsbasis i oktober, delvis på grund av fallande energipriser. Den årliga avläsningen var lägre än ekonomerna förväntade sig.

Kärn-KPI, som exkluderar volatila livsmedels- och energipriser, steg 4,0% på årsbasis efter att ha klättrat 4,1% i september – den lägsta årliga förändringen sedan september 2021, enligt BLS. Den läsningen kom också in under ekonomernas förväntningar.

De senaste uppgifterna om en lägre inflationstakt är ett bevis på att centralbankens räntehöjningar, som började i mars 2022 när de inledde en långvarig kamp för att få tillbaka den skenande inflationen till sitt mål på 2%, äntligen kan vara över.

Morningstars senior amerikanska ekonom Preston Caldwell säger: "De positiva inflationsnyheterna hjälper till att cementera argumentet för en Fed-paus i räntehöjningar."

Bensinpriser pressar ned inflationen, medan kärninflationen är klibbigare

En stor del av minskningen av den totala inflationen berodde på fallande energipriser. Caldwell påpekar att oljepriserna sjönk med 4% under månaden i genomsnitt, medan andra raffinerade produkter som bensin såg ännu större nedgångar.

Å andra sidan är kärninflationen stadigare tack vare stigande priser för bostadskostnader, som Caldwell säger "fortfarande driver huvuddelen av inflationsproblemet". Minskningen av pristillväxten för bostadskostnader från 0,6% i september till 0,3% i oktober berodde till stor del på fallande hotellpriser snarare än fallande hyror eller husägarnas motsvarande hyrespriser.

"Ändå förväntar vi oss att de totala priserna för bostadskostnader kommer att falla kraftigt under nästa år, med tanke på att marknadshyrorna [hyresavtal för nya hyresgäster] har varit ungefär oförändrade i ett år nu och utbudet av bostäder fortsätter att expandera i rask takt", säger Caldwell.

Tjänsteinflationen fortfarande hög

Medan priserna på varaktiga varor sjönk med 2,1% på årsbasis i oktober, säger Caldwell att priserna på tjänster (exklusive energi, tak över huvudet och hälsovård) förblir "den mest oroande kategorin". Denna kategori är upp 7,2% på en tremånaders årsbasis.

Caldwell säger att en tillfällig ökning av flygbolagspriserna delvis är ansvarig för den siffran, men han pekar på pågående hög inflation inom bilförsäkring, personliga vårdtjänster och mer inom den kategorin som skäl till att priserna förblir höga.

Kommer Fed att sänka räntorna nästa år?

Fed förväntas lämna räntorna oförändrade vid nästa möte i december, och marknadsbevakare vänder nu blicken mot 2024.

"Marknaden närmar sig vår optimism om inflation och förväntningar på Fed-räntesänkningar", säger Caldwell. Han räknar med att federal-funds-räntan kommer att falla från sitt nuvarande målintervall på 5,25%-5,50% till 3,75%-4,00% i slutet av 2024, och ytterligare till 2,00%-2,25% i slutet av 2025.

Investerare är också optimistiska på obligationsmarknaden. Ungefär 30% av deltagarna i CME FedWatch-verktyget förväntar sig nu att Fed kommer att sänka sin referensränta till 4,25%-4,50% till december 2024. Det skulle innebära fyra räntesänkningar på 0,25% vardera.

Håll dig uppdaterad med de senaste marknadsnyheterna

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar